8 Mart Dünya Kadınalar Günü'ne Doğru

EDİRNE – AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, Türk milletinin tarihin her döneminde kadına hep önem verdiğini belirtti.

Sezen, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kutlama mesajı yayımladı.

Tarihin her döneminde kadınların el üstünde tutulduğunu ifade eden Sezen, şunları kaydetti:

“Türk milleti tarihinin her döneminde Kadınlara diğer milletlerden daha fazla önem vermiştir. İslamiyet öncesi dönemde bugün çağdaş olarak gördüğümüz Avrupa'da kadınlar alınıp satılırken Arap ülkelerinde kız çocukları diri diri toprağa gömülürken Türk toplumunda kadınlar Kurultaylarda meclise başkanlık yapmıştır.İslamiyet’le birlikte peygamberimizin 'Ey insanlar Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allahtan korkmanızı tavsiye ederim “sözleriyle toplumumuzda kadının önemi daha da artmıştır.

Milli mücadele döneminde halkı işgallere karşı durmaya davet eden etkileyici hitabetiyle Anadolu'ya koşan Halide Edip Adıvar, cepheye götürdüğü mermilerin ıslanmaması için paltosunu örten ve kendisiyle çocuğu donarak şehit olan Şerife bacı, İzmirli Ayşe hanımı, Kara Fatmayı, Nene Hatunu, Ilgazlı Ümmihan Nine’yi ayrıca evlatlarını bu vatan için feda eden ve onların acısıyla tutuşup kavrulan aziz şehitlerimizin analarını, kadınlarını daha niceleri fedakârlık ve cefakarlık timsali olan kahraman Türk kadını erkeklerin yanında her türlü sorumluluğu paylaşarak Türk milletinin tarihinde etkili olmuşlardır.”

Cumhuriyet döneminde de kadınlara verilen öneme vurgu yapan Sezen, ““Cumhuriyet'le birlikte Gazi Mustafa Kemal Atatürk ün ' Türk Kadınları yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde taşınmaya layıktır. “sözleri ile hak ettiği öneme sahip olmaya devam etmiştir. Nitekim Dünya'da ilk defa kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ülke cumhuriyet sonrası Türkiye olmuştur” ifadesini kullandı.

-AK Parti ve kadın politikaları

AK Parti döneminde kadınlara yönelik politikaları da Sezen şöyle sıraladı:

“Kadınlara seçme seçilme hakkının tanındığı 1934’ten bu yana mecliste en yüksek kadın katılımı, bizim dönemimizde bizim partimizde olmuştur. Hükümetlerimiz döneminde kadına yönelik reform niteliğinde önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bunların bazılarına bakacak olursak Ana – Kız Okuldayız kampanyası ile 500 bini aşkın okuma yazma bilmeyen kadınızım okullu olarak okuma yazma öğrendi. Haydi, Kızlar Okula kampanyası ile eğitim imkanından yoksul kalan 350 bin çocuğumuzu okullu yaptık. Evlerinde yaptıkları örgü, dantel gibi ürünleri satarak gelir elde eden kadınlarımıza 15 günlük prim ödeyerek 30 gün sigortalı olma imkanına kavuşturduk Cumhuriyet tarihinde ilk defa TBMM’de ‘’Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’’ kuruldu.

Kadına yönelik şiddet alanında yasal çerçeve oluşturan ve uluslararası bağlayıcılığa sahip ilk düzenleme olan İstanbul Sözleşmesini çekincesiz olarak imzalayan ilk ülke olduk. Kadına şiddet meselesi başta olmak üzere mevcut sorunlarla kararlı biçimde mücadeleye devam ederek, kadınlarımızı her alanda daha güçlü hale getirmek için Anayasa değişikliği ile pozitif ayrımcılık ilkesini getirdik. Kısacası kadınlarımızın hayat şartlarını daha da iyileştirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğimizi, ekonomik alanda olduğu kadar siyasi alanda da varlık göstermeleri konusunda kendilerine destek olacağımızı belirterek toplum yapımızın temel direği kadınlarımızın 8 Mart Dünya kadınlar gününü kutluyorum.”

Kaynak: AA