Türkiye'den AB'ye çok sert cevap

'(Hollanda Başbakanı Rutte'nin sözleri) Bizim sizin 3 milyar avronuza falan ihtiyacımız yok. Biz böyle kaba tehditlere falan da pabuç bırakmayız' 'Bizimle 'Sıfır göçmen göndereceksiniz' diye pazarlık yapıyorlar. Biz bunları, bize karşı yapılmış küçültücü ifadeler olarak değerlendiririz ve bu beyanları kabul etmemiz Türkiye olarak mümkün değildir'

Türkiye'den AB'ye çok sert cevap
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını yürüten Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte'nin sözlerine ilişkin, 'Bizim sizin 3 milyar avronuza falan ihtiyacımız yok. Biz böyle kaba tehditlere falan da pabuç bırakmayız' dedi.

Şahin, Ovacık ilçesi Yığınot köyünü ziyaret ederek, köylülerin sorunlarını dinledi.

Burada köylülere hitap eden Şahin, yaşanan terör olaylarına değinerek, teröristlerin hepsinin kökleri kazınana kadar mücadelenin süreceğini, bunda kararlı olduklarını söyledi.

Son yıllarda artan göçmen krizine değinen ve AB'nin, 'Suriyeli göçmenleri Türkiye bize göndermesin' dediğini ifade eden Şahin, 'Biz göndermiyoruz ki. Kendileri kaçak yollarla gidiyor. Yahu bu Suriye sorunu kendiliğinden mi doğdu? AB'ye sesleniyorum. Sizin bir rolünüz yok mu? Gelmemesi için ne yaptınız? 29 tane ülkesiniz. Nüfus itibarıyla bu blok, dünyanın en büyük blokudur. Parasal güç itibarıyla da öyledir. Suriye'de iç savaş devam ederken ne yaptınız Allah aşkına? Şimdi bize 'Türkiye Suriyeli göçmen göndermesin' diyorsunuz. Bu sizin eseriniz' diye konuştu.

Şahin, ABD'nin de havadan bombalama dışında bir şey yapmadığını belirten Şahin, şöyle devam etti:

'400 bin Suriyeli hayatını kaybetti. 3 milyonu bize sığınmış. Bu insanların perişanlıklarının birinci nedeni Şam'da oturan Esed yönetimidir. Kendi halkına zulüm ediyor ama birtakım ülkeler başta ABD, Rusya ve AB, halkına bu zulmü yapan Esed'le işbirliği halindeler. Onun iş başında kalması konusunda açık ve gizli destek içerisindeler. Suriye halkının kendi kaderini tayin etmesi konusunda sizin hiçbir rolünüz olmadı. Hiçbir yönlendirmeniz olmadı. Kendi haline bıraktınız orayı. Sonra 'Türkiye, Suriye'den göçmenleri bize göndermesin' diyorsunuz.'

- 'Bize karşı yapılmış küçültücü ifadeler'

AB Dönem Başkanı olan Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte'nin 'Türkiye sıfır göçmen göndereceği konusunda bize taahhütte bulunursa parayı vereceğiz' anlamına gelen bir açıklama yaptığını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

'İnanıyorum ki başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımız gerekli açıklamayı yapacaktır. Ben diyorum ki, bizim sizin 3 milyar avronuza falan ihtiyacımız yok. Biz böyle kaba tehditlere falan da pabuç bırakmayız. Yunanistan'a AB olarak sürekli para aktarıyorsunuz. Belki 100 milyar avrodan fazla para aktarmışlardır. Şimdi Yunanistan'dan da göçmen gelmesin diye para aktarıyorlar ama bizimle 'Sıfır göçmen göndereceksiniz' diye pazarlık yapıyorlar. Biz bunları, bize karşı yapılmış küçültücü ifadeler olarak değerlendiririz ve bu beyanları kabul etmemiz Türkiye olarak mümkün değildir.'

- 'En fazla göçmen barındıran ülke Türkiye'dir'

Şahin, Türkiye'nin şu ana kadar sığınmacılara kendi bütçesinden baktığını ifade eden Şahin, 'Birleşmiş Milletlerden ne kadar para geldi? Hiç. Devede kulaktır. Hani Birleşmiş Millerlerin göçmen politikası vardı? Biz elhamdülillah büyük bir devletiz. Türkiye'nin üstlenmiş olduğu bu sorumluluğu dünyada hiçbir ülke bizim kadar fedakarlıkla üstlenemez, görevini de yerine getiremez. Dünyada şu anda topraklarında en fazla göçmen barındıran ülke Türkiye'dir. Böyle bir durumla karşı karşıyayız' dedi.

- 'Geri dönecek orada ciddi bir güç olacaklar'

'Geleceği de düşünmek geleceği de planlamak zorundasınız. Gelecekte ne olacağını bilemezsiniz. Bakın şu anda Rusya burada mı uçaklarıyla? Rusya bir gün gidecek, Amerika gidecek. Çünkü burada var olan Türkiye'dir. Suriye ile komşu olan biziz biz. Burada var olmaya devam edeceğiz. Onlar bir gün gidecekler, biz kalacağız' diyen Şahin, Suriye'de bir gün er ya da geç normalleşme olacağına inandığını vurguladı.

Mehmet Ali Şahin, orada da halkın kendi geleceğini belirleyici bir demokratik düzene doğru gidiş olacağını belirterek, şunları söyledi:

'İşte bu noktaya giderken şu anda Suriye'de bin bir fedakarlıkla misafir ettiğimiz Suriyeliler tabii ki kendi topraklarına geri dönecek orada ciddi bir güç olacaklar. Hatta biz eğer onların çocuklarını bu ülkede iyi eğitirsek, bakın bunların içerisinden ileride Suriye yönetiminde, yönetim kadrolarına gelecek önemli isimler olacak. O nedenle başlangıçta bize 'Niye bu kadar fedakarlık yapıyoruz? Başka ülkeler yapmıyor? Niye bütçemizden bu kadar para ayırıyoruz?' diye düşünebiliriz ama geleceği de düşüneceğiz.'

- 'Onlar giderler biz burada kalırız'

Bu topraklarda Türkiye ve Suriye halkının eninde sonunda birlikte yaşayacağının altını çizen Şahin, şu anda oraya gelmiş olan ülkelerin hiçbirinin Suriye ile komşuluk ilişkisinin bulunmadığına dikkat çekti.

'Onlar giderler, biz burada kalırız' diyen Şahin, 'O bakımdan geleceği böyle görmek lazım ve gelecekte bizdeki bu Suriyelerin Türkiye-Suriye ilişkilerinin tekrar müspet istikamette gelişmesine, dostluğun gelişmesine çok ciddi katkılarda bulunacağına inanıyorum' şeklinde konuştu. Şahin, o bakımdan yaşanan birtakım sıkıntıların ileride Türkiye'ye olumlu bir şekilde yansıyacağının hiçbir şekilde göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret etti.
Kaynak: AA