Zülfü Livaneli, 44 Yıllık Dostu Yaşar Kemal'le Anılarını Anlattı

Müzik ve edebiyat dünyasının güçlü ismi Zülfü Livaneli, Eskişehir’de edebiyatımızın koca çınarı Yaşar Kemal’i anmak için düzenlenen geceye katıldı. Livaneli, Yaşar Kemal ile birlikte yaşadıkları anılarını anlattı.

Zülfü Livaneli, 44 Yıllık Dostu Yaşar Kemal'le Anılarını Anlattı
Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı.

Gazeteci Nebil Özgentürk’ün hazırladığı "Yaşar Kemal Efsanesi" adlı belgeselden bir bölümün yayınlanarak başladığı gecede, romanları 30 dilde yayınlanan, besteleri ve kitaplarıyla Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında da sayısız ödül alan Zülfü Livaneli, geçtiğimiz yıl şubat ayında kaybettiğimiz Yaşar Kemal ile olan kırk dört yıllık dostluğunu salondakilere anlattı.

"BİZİM 44 YIL SÜREN BİR DOSTLUĞUMUZ OLDU VE ÖLDÜĞÜNDE UZUN SÜRE SUSMAK ZORUNDA KALDIM"

Eskişehir’e daha önce çok kez geldiğini anlatan Zülfü Livaneli, sözlerine kentin örnek bir şehir olduğunu ve her yerin Eskişehir gibi olabileceğini anlatarak başladı.

Daha önce konserler için geldiğini, ama bu sefer Yaşar Kemal’i anlatmak için burada bulunduğunu ifade eden Livaneli, Yaşar Kemal’i konuşmanın kendisi için hem kolay hem de zor olduğunu vurguladı. Livaneli, "Eğer bir konuyu az bilirseniz anlatamazsınız, çok fazla bilirseniz yine anlatamazsınız çünkü ’Neresini anlatayım, neresinden bitireyim" diye düşünürsünüz. Yaşar Kemal ile bizim 44 yıl süren bir dostluğumuz oldu. Yaşar Kemal’in dostu çoktu çünkü dost canlısı bir insandı. Dolayısıyla arkadaşı, eşi, dostu her zaman çok oldu. Ama biz tanıştıktan sonra daha farklı bir şey bulduk birbirimizde her halde ve her gün telefonlaşıp konuşurduk. Her gün buluşurduk. İsveç’te ve Paris’te yaşadık birlikte. İstanbul’da Basınköy’de bir evi vardı. Basınköy’den Sirkeci’ye kadar yürürdük ki çok uzun bir yoldur. "Niye bu kadar yürüyorsun?" diye soranlara da "Allah iki Adanalı’ya ’Yürü ya kulum’ demiş, Sakıb Sabancı’ya böyle, bana da böyle" diye cevaplardı. Çok şakacı bir insandı ve eserlerinde görülen mizahı kişiliğinde de vardı. Ben onunla ilgili ilk önce hiçbir şey söyleyemedim, ölümünden sonra uzun bir süre sustum. Susmak zorundaydım ama her sabah uyanınca ona telefon etmek isteği vardı içimde. Büyük bir boşluk içerisinde düşüyordum. Fakat sonra onun hakkında düşündüklerimi ve yaşadıklarımızı yazmam gerektiği ortaya çıktı ve çokça talep de vardı. Dolayısıyla bir kitapla onu anlatmaya çalıştım" dedi.

"ASLINDA ANLATILAMAYACAK KADAR ÇOK VE HOŞ ANILAR YAŞADIK"

Yaşar Kemal ile olan kırk dört yıllık dostluğunu son çıkardığı kitabı “Gözüyle Kartal Avlayan Yazar Yaşar Kemal” kitabında anlatan ZÜlfü Livaneli, eserin hayattaki gibi 2 bölümden oluştuğunu ifade ederken konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir tanesi onun edebiyatı, sanatı, Türk ve Dünya edebiyatına neler getirdiğiyle ilgili derin bir inceleme diyelim. Diğeri ise işin olmazsa olmazı anılar. Anılar aslında anlatılamayacak kadar çok ve hoş anılar yaşadık. Size bunlardan bahsedeceğim. Belki konserler kadar eğlenceli olmayacak ama bir konferans kadar da sıkıcı olmayacak. Çünkü Yaşar Kemal’in olduğu yerde bir rüzgar eser. Kişiliğinin bir rüzgarı vardı. Bir yere girdiği zaman çevresine yayılan, herkesi o coşkunun içine sürükleyen bir rüzgarlı kişiliği vardı. Çukurova’da babası öldürülmüş, yoksul, okuyamamış bir köylü delikanlısının 20’nci yüzyıl edebiyatının devlerinden birisi haline geliyor. Bu öyle kolay bir şey değil. Bunu yapabilmek sahiden kolay değil."
Kaynak: İHA