Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (1) '(Pakistan'daki bombalı saldırı) Bu saldırıyı yapanlar, çoğu çocuk, önemli bir kısmı da kadınlardan müteşekkil olan bu masum insanları öldürenler değil Müslüman, insan dahi olamazlar. Bu saldırının hiçbir gerekçeyle, hiçbir mazeretle izah edilebilmesi mümkün değildir. İnsanlığa karşı yapılmış olan bir saldırıdır, insan onuruna karşı yapılmış olan bir saldırıdır. Bütün dünyadaki herkesin bu saldırıyı lanetlemesini arzu ediyoruz''(Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı) Toplum yararına çalışma gibi konularda fevkalade önemli adımlar atıldı. Sur'da üç bine yakın kişi, Cizre'de bin 200 kişi bu kapsamda istihdam edilecek'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Pakistan'daki terör saldırısına ilişkin, 'Bu saldırıyı yapanlar, çoğu çocuk, önemli bir kısmı da kadınlardan müteşekkil olan bu masum insanları öldürenler değil Müslüman, insan dahi olamazlar. Bu saldırının hiçbir gerekçeyle, hiçbir mazeretle izah edilebilmesi mümkün değildir. İnsanlığa karşı yapılmış olan saldırıdır, insan onuruna karşı yapılmış olan bir saldırıdır. Bütün dünyadaki herkesin bu saldırıyı lanetlemesini arzu ediyoruz' dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Pakistan'ın Lahor kentindeki terör saldırısını kınayan Kurtulmuş, 'Dün Lahor'daki elim, vahşi ve hain bir saldırıda hayatını kaybedenler dolayısıyla kardeş Pakistan halkına en teessürlerimizi, taziyelerimizi, başsağlığı dileklerimizi ifade ediyoruz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına da sabırlar diliyoruz. Her birisine hükümetimiz, milletimiz adına taziyelerimizi ifade ediyoruz' diye konuştu.

Kurtulmuş, Pakistan halkının yaşadığı bu derin acının, aynı zamanda Türkiye'nin de derin bir acısı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

'Her zaman her konuda yan yana, kardeşçe durduğumuz Pakistan halkının böyle bir zor gününde, uzaktan, Türkiye'den kendilerine bu derin teessürlerimizi bildirerek acılarını paylaştığımızı, acılarını hafifletmek için her türlü desteği verdiğimizi bir kere daha en yüksek sesle ifade etmek istiyoruz.

Bu saldırıyı yapanlar, çoğu çocuk, önemli bir kısmı da kadınlardan müteşekkil olan bu masum insanları öldürenler değil Müslüman, insan dahi olamazlar. Bu saldırının hiçbir gerekçeyle, hiçbir mazeretle izah edilebilmesi mümkün değildir. İnsanlığa karşı yapılmış olan saldırıdır, insan onuruna karşı yapılmış olan bir saldırıdır. Bütün dünyadaki herkesin bu saldırıyı lanetlemesini arzu ediyoruz. Terörle uzun yıllardır karşı karşıya kalan, son zamanlarda da kitlesel terör eylemleriyle derin acılar yaşayan milletimiz bir kere daha görmüştür ki terörün dini, dili, milleti ve haysiyeti yoktur. Bu haysiyetsiz, şerefsiz, namussuz saldırıyı bütün benliğimizle kınadığımızı açıkça ifade etmek istiyorum.'

- 'Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı'

Bakanlar Kurulunun yoğun bir gündeminin olduğunu dile getiren Kurtulmuş, toplantıda altı ana maddeyi ele aldıklarını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, toplantıda, 'Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı'nın gelmiş olduğu son noktanın görüşüldüğünü, eylem planı çerçevesinde operasyonlardan sonra terörden temizlenen ilçelerde yürütülen çalışmaların koordinasyonu, çalışmalardan sonra başlatılacak kentsel dönüşümle ilgili çok detaylı tartışmaların yapıldığını aktardı.

Operasyonlarla ilgili sahadaki çalışmaları Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın özetlediğini anlatan Kurtulmuş, şu bilgileri aktardı:

'Kentsel dönüşümle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanımız Fatma Güldemet Sarı Bakanlar Kurulumuza bilgi verdi. Bütün arkadaşlarımızla bu tartışmalara katıldık. Bendeniz de Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planının son geldiği nokta, bakanlıklar arasında atılan adımlarla ilgili Bakanlar Kurulumuzu bilgilendirdim. 81 maddelik bir eylem planı hazırlanmıştı. Aşağı yukarı ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşları, bütün bakanlıklarımız, bu 81 eylem planından kendi üzerlerine düşeni ilk günden itibaren titizlikle yerine getiriyor. Bunların bir kısmı zaten uygulamaya konuldu. Bir kısmının sonuçları alınmaya başlandı. Bir kısmı da orta ve uzun vadede sonuçları alınacak olan çalışmalardır.

Bu çerçevede gıda ve barınma yardımlarının organizasyonundan, vergi ve SGK primlerinin borçlarının ertelenmesine kadar, 2015 yılı Aralık ayından 2016 yılının Aralık ayına ertelenmesine kadar ilk anda bu planda yer alan konuların bir kısmı zaten uygulamaya konuldu. Ayrıca toplum yararına çalışma gibi konularda fevkalade önemli adımlar atıldı. Sur'da üç bine yakın kişi bu kapsamda istihdam edilecek. Cizre'de bin 200 kişi bu kapsamda istihdam edilecek.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığımızın ciddi bir şekilde telafi eğitimlerini tamamladığı ve şu anda operasyonların devam ettiği ilçelerde 7 bin öğrencimizi, yani 8. ve 12. sınıfta olan öğrencilerimizin de telafi eğitimlerinin başka şehirlerde başka ilçelerde sürdürülmesini Milli Eğitim Bakanlığı başarıyla yerine getiriyor. Yine ulaştırma alanında atılması gereken adımlarla ilgili olarak da gerekli düzenlemeler ve çalışmalar yapılıyor. Operasyonlar dolayısıyla kapalı olan Şırnak Havaalanı açılmıştır. Şırnak-İstanbul seferleri başlamıştır. İnşallah 4 Nisan'dan itibaren yaz tarifesiyle birlikte Şırnak-Ankara seferleri de başlayacaktır.'

(Sürecek)
Kaynak: AA