AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

28 Mart 2016.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Harp; Akademileri Komutanlığında, kuvvet komutanları ve subaylara hitap etti. Erdoğan'ın sözlerinin satır başları şunlar:

-'Biz, teröristlere ve onlara her türlü desteği sağlayan iç ve dış tüm güçlere rağmen, demokrasiden, hukuk devletinden, insan haklarından taviz vermeden yolumuzda yürümeyi sürdüreceğiz. Bunun için kimsenin telkinine, dayatmasına ihtiyacımız yok'

-'Bir ülkenin başkonsolosu, kalkmış, casusluk suçundan yargılanan bir gazetecinin davasına destek olmaya gidiyor, yetmiyor bir de kendisiyle yanak yanağa fotoğraf çektirip yayınlıyor. Bununla da yetinmiyor, sosyal medyada 'Türkiye'nin nasıl bir ülke olmak istediğine karar vermesi gerektiği' gibi, haddini aşan ifadeler kullanabiliyor'

-'Bu kişi, hala ülkemizde görevini sürdürebiliyorsa, bizim alicenaplığımız, misafirperverliğimiz sayesindedir. Başka bir yerde, bu tür davranışlar sergileyen diplomatları bir gün bile barındırmazlar'

-'Ne söylediysek, hangi ikazları yaptıysak, maalesef dinletemedik. Sonunda o yılanlar kendilerini de sokmaya, o mayınlar kendi ayakları altında da patlamaya başladı. Lafa gelince demokrasiyi, özgürlükleri, hakkı, hukuku dillerinden düşürmeyenlerin, kendi başları derde girince bunların hepsini de nasıl rafa kaldırabildiklerini işte görüyorsunuz'

- 'Biz bugüne kadar 38 bin yabancı uyruklu kişiye, terör örgütleriyle bağlantıları yüzünden ülkemize giriş yasağı koyduk. Bunlardan 3 bin 500’e yakınını, ülkemizde yakalayıp sınır dışı ettik. Tutuklayıp cezaevine koyduklarımızın sayısı bine yakındır'

-'Tüm subaylarımız, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tüm mensupları, Başkomutan sıfatıyla benim yakın mesai arkadaşlarımdır. Buradaki her bir subayımızın benim için öz kardeşimden, öz evladımdan, yakın çalışma ekibimden en küçük bir farkı yoktur. Sizler gibi yiğit, cesur, eğitimli, bilgili, dirayetli ve sadakatli mesai arkadaşlarına sahip olduğum için, ne kadar iftihar etsem azdır'

(13.32-14.06) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yargılandığı davada, CHP/HDP'li bazı vekillerin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin görevine müdahalesinin, yargılamayı, yargı görevi yapanı etkileme, yargı görevini engelleme suçu olduğu değerlendirmesinde bulundu.

(10.12)

3- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Kalın'ın sözlerinde öne çıkan başlıklar şöyle:

- 'Biz nasıl DEAŞ, El-Kaide, Boko Haram vesaire terörünü kınıyorsak, aynı şekilde PKK terörünün de iltisaklı grupların hepsinin de Suriye koludur başka yeridir, aynı kararlılıkla kınanması, kınanmanın da ötesinde bunlara karşı somut adımların mutlaka atılması gerekir'

- 'Öncelikle bu DEAŞ belasından bütün dünyanın kurtulması gerekiyor. Gerekçesi ne olursa olsun dini, etnik, sosyal, psikolojik her ne gerekçe ileri sürülürse sürülsün bu terörün asla ve asla meşru gösterilmesi, kabul edilmesi mümkün değildir'

- 'Terörle ilişkilerinden şüphelenildiği için biz bugüne kadar 120 küsur ülkeden yaklaşık 37 bin kişiye ülkeye giriş yasağı koyduk. 3 binden fazla kişi ülkemizden sınır dışı edildi. Türkiye burada üzerine düşeni kararlı, kapsamlı bir şekilde yapmaktadır'

(14.46-15.15) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Dışişleri Bakanlığı, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında İstanbul'da yürütülen davanın duruşmasını izlemeye giden diplomatik temsilcilik mensuplarının sosyal medyadaki paylaşımlardan duyulan rahatsızlığı ilgili ülke temsilciliklerine iletti

(15.54)

5- CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevlendirmesiyle Rıza Sarraf duruşmasını izlemek üzere CHP Cezaevleri Komisyonu üyeleri Veli Ağbaba ve Nurettin Demir ile ABD'ye gideceklerini bildirdi.

(14.43) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Bölücü terör örgütüyle mücadele

- Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, terör örgütü PKK tarafından yola döşenen patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 3 asker hafif yaralandı. Kaçan teröristler, aracını gasbettikleri muhtarı şehit etti. Olayın ardından Bozova ilçesinde 13 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonda 11 kişi gözaltına alındı. Patlamada hafif yaralanan askerler, tedavilerinin ardından bölgede başlatılan operasyona katıldı. Teröristlerin kaçarken kullandıkları 3 araçtan birisi terk edilmiş halde bulundu.

(14.08) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak, Mardin ve Hakkari'de terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarda, dün 32 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

(13.36)

- Şırnak'ta terör örgütü PKK mensuplarına yönelik TSK ve emniyet unsurlarınca yürütülen operasyonun yüzde 26'sı tamamlandı. Güvenlik güçlerince 60 barikatın kaldırıldığı, 12 çukurun kapatıldığı, 240 el yapımı patlayıcının imha edildiği Şırnak'ta bin 56 evde arama yapıldı. Sivillerin can güvenliğinin korunması için hassasiyetle yürütülen operasyonda, 14 günde 19 roketatarlı, 236 silahlı, 4 de el bombalı saldırı düzenleyen teröristlere güvenlik güçleri tarafından sık sık 'Teslim ol' çağrıları yapılıyor.

(15.05) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Mardin'in Nusaybin ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda şehit olan Jandarma Yüzbaşı Halil Özdemir'in, 24 Mart'ta teröristlerle girdiği çatışmada yaralandığı, raporlu olmasına rağmen silah arkadaşlarını yalnız bırakmayıp askerlerinin başında operasyona katıldığı öğrenildi.

(15.22)

- Şırnak'ta şehit düşen ve İzmir'in Bergama ilçesinde 25 Mart Cuma günü toprağa verilen polis memuru Cemil Koç'un annesi Sariye Koç, geçirdiği kalp krizi nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

(01.10)

7- Kartal'da kaybolduktan sonra Tuzla'da ormanlık alanda cesedi bulunan 10 yaşındaki Beratcan Karakütük'ün annesi gözaltına alındı.

(11.35)

8- TBMM Başkanlığınca, Meclis'te 2012 yılında norm kadro çalışması yapıldığı ancak aradan geçen sürede mevcut norm kadro raporlarında revizyona gidilme ihtiyacı duyulduğu, bu çalışmanın, alanında uzman akademik personel tarafından bilimsel olarak gerçekleştirildiği bildirildi.

(15.22)

9- Türkiye Foto Muhabirleri Derneğinin düzenlediği 'TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2016' yarışmasının sonuçları açıklandı. Yarışmada Anadolu Ajansı foto muhabirleri 13 ödül aldı.

(10.30)

10- HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, Sakarya'da kutlama kararı aldıklarını belirtti.

(11.53)

11- Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, '(İflas ertelemesi) Devlet bu konuda bir düzenleme yapılması hususuna sıcak bakıyor. İnşallah çok uzun olmayan bir sürede bununla ilgili düzenleme, eksiklikleri ortadan kaldıran, alacaklı ve borçluyu eşit halde yarıştıran bir sistemi kurgulamış olacağız.' dedi.

(11.08) (Fotoğraflı-Görüntülü)

12- Rekabet Kurulu, trafik sigortası pazarında faaliyet gösteren 33 şirket hakkında soruşturma açtı.

(11.48)

13- Pakistan’nın Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da bir lunaparkta düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının en az 70 olduğu bildirildi. Yaralılardan 25'inin durumunun ağır olduğu ifade edildi.

(10.01)

14- Brüksel'deki terör saldırılarında ölenlerin sayısı 35'e yükseldi. Saldırılarla ilgili gözaltına alınan 4 kişiden 3'ü tutuklanırken, 1’i serbest bırakıldı.

(15.55)

15- Irak ordusunun Musul kentini terör örgütü DAEŞ'ten geri almak için başlattığı operasyonun üzerinden beş gün geçmesinin ardından üç köyün kurtarıldığı, hava muhalefeti dolayısıyla operasyonun durduğu belirtildi.

(10.32)

16- Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'deki Himeymim üssünde bulunan üç helikopterin daha geri çekildiğini bildirdi.

(14.20)

17- Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Güçleri (HDG) ile Husiler arasında çıkan çatışmalarda 25 militan ve 2 milisin öldüğü bildirildi.

(12.56)

18- Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, 'İran, Suudi Arabistan'la iyi ilişkiler istiyorsa tavırlarını değiştirmeli.' dedi.

(11.22)

19- Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (ICTY) 2009 yılından bu yana yargılanan “Bosna Kasabı” olarak bilinen eski Sırp lider Radovan Karadzic’in önceki gün yapılan karar duruşması öncesinde gözaltına alınan Fransız gazeteci ve mahkemenin eski sözcüsü Florece Hartmann’ın 7 gün tutuklu kalacağı bildirildi.

(12.13)

20- Japonya’nın kara delikleri araştırmak üzere şubat ayında uzaya gönderdiği Hitomi adlı uydusuyla bağlantısının kesildiği bildirildi.

(11.18)

21- A Milli Futbol Takımı, hazırlık maçında yarın Viyana'da Avusturya ile karşılaşacak. Ernst Happel Stadı'nda TSİ 21.30'da başlayacak müsabakayı Polonyalı hakem Pawel Gil yönetecek.

(09.43)

22- Spor Toto Süper Lig'in 26. haftasında güvenlik nedeniyle ertelenen Galatasaray-Fenerbahçe derbisi 13 Nisan Çarşamba günü yapılacak.

(12.09)
Kaynak: AA