Tunceli'de Vaşak İletişim Ağı Kuruluyor

Dünya Koruma Birliği tarafından nesli tehlike altındaki 120 memeli türü arasında sayılan vaşak için Tunceli’de iletişim ağı kuruluyor.

Tunceli'de Vaşak İletişim Ağı Kuruluyor
Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği, env.net’in desteğiyle vaşakların son zamanlarda sıkça görüntülendiği Tunceli’de vaşak iletişim ağı kurulması çalışmalarına başlandı. Türkiye’nin 81 ilinde vaşak popülasyonunu yereldeki paydaşlarla ölçmeyi ve takip etmeyi amaçlayan çalışma kapsamında Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği adına Biyolog Batur Avgan, Tunceli’ye gelerek Sanayi Ticaret Odası Salonu’nda Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü çalışanları, sivil toplum ve çevre örgütleri temsilcileri ile basın mensuplarını vaşak hakkında bilgilendirdi. Biyolog Avgan, bilgilendirme çalışmasının ardından katılımcılarla birlikte vaşağın yaşamasının muhtemel bölgelerde foto kapan kurdu.

Vaşağın önemine vurgu yapan Biyolog Batur Avgan, "Vaşak çok önemli bir tür. Çünkü vaşağın ekosistemde terbiye etme huyu vardır. Yaban keçilerinin davranışlarını düzgün yapmasını sağlar. Yaban domuzunun davranışlarını kontrol altına alır. Bütün ekosistemde üst seviyededir. Tabiattaki yeşil örtüye kadar etkisi vardır. O yüzden vaşakla ilgili çalışılmaya karar verildi" dedi.

"VAŞAĞIN DURUMUNU BELİRLEMEYE YÖNELİK EKİP KURULMASI HEDEFLENİYOR"

Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği olarak env.net’in desteğiyle çalışma yürüttüklerini belirten Biyolog Batur Avgan, "Proje daha çok vaşağın durumunu belirlemeye yönelik bilgili ekip kurmayı hedefliyor. Türkiye’nin imzaladığı uluslararası anlaşmalar var. İmzaladığı bu anlaşmalar gereği de yerelde vaşak popülasyonlarının durumunu belirlemek için bazı çalışmalar yapması gerekiyor. Biz de dernek olarak bu amaca destek vermek istedik. Dernek olarak tüm Türkiye’de; 81 ilde yapmayı planladığımız vaşak popülasyonlarını ortaya çıkarmaya, takip etmeye yönelik bir çalışma. İlk ayağını Tunceli’de yapıyoruz" diye konuştu.

Çalışma kapsamında sivil inisiyatif oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Avgan, "Bizim amacımız sadece doğa koruma ve milli parklar değil, sivil toplum kuruluşları, gazeteciler, doğa koruma derneğiyle birlikte çalışıyoruz. Önemli olan burada sivil bir inisiyatif oluşturabilmek. Bunun için vaşağın önemi nedir, neler yapılabilir konularında sunumlar yapıyorum. Aynı zamanda foto kapan kurulması konusunda da kısa bir eğitim düzenledik. Bundan sonraki çalışmalar inşallah artık yerelde devam edecek" ifadelerini kaydetti.

"TUNCELİ’DE VAŞAK KONUSUNDA KAYNAK POPÜLASYON OLABİLECEĞİNE DAİR IŞIK VAR"

Türkiye’de hep ölü vaşaklarla ilgili haberler yapıldığını ancak Tunceli’den canlı vaşak görüntüleri geldiğinin altını çizen Biyolog Batur Avgan şunları söyledi:

"Türkiye’de hep ölü vaşaklarla ilgili haberler geliyordu. Tunceli’den cep telefonundan canlı vaşak fotoğrafları geliyordu. Son dört beş ayda neredeyse her ay bir tane geldi. Bu da hem Tunceli’de halkın vaşağa yaklaşımını gösteriyor hem de vaşağın çok rahat yaşayabildiğini gösteriyor. Bu aynı zamanda Tunceli’de bir kaynak popülasyonu olabileceğine dair ışık veriyor. Bazı bölgelerde çok yoğun vaşak üretimi olur. Çünkü orada vaşak rahatça beslenir ve rahattır. Buradan diğer illerdeki popülasyonlara da vaşak aktarımı olur. Orada da vaşağın azalmamasını sağlar. Tunceli böyle bir durumda olabilir. Normalde yüz kilometrekarede bir, iki vaşak yaşarken burada daha çok fazla birey yaşadığını tahmin ediyoruz."

Çalışma, foto kapanlar kurulmasının yanı sıra bilgilendirme çalışmalarıyla önümüzdeki günlerde de devam edecek.
Kaynak: İHA