Milli Eğitim Bakanı Avcı Açıklaması

'Bugünlerde AB'nin 'Şöyle yapsak da mı versek, böyle yapsak da mı vermesek' diye tartıştığı 3 milyar avro destekten söz ediliyor. Henüz kendisi yok da lafı dolaşıyor ortalıkta. Sadece Milli Eğitim Bakanlığı olarak bugün Suriyeli öğrencilere verdiğimiz eğitimin maliyeti 3 milyar avronun üzerindedir' 'Uluslararası topluluğun duyarlılığından doğrusu memnun değiliz. Yeterince duyarlılık gösterdiklerini söyleyemem. Evet, UNICEF kendi ölçüsünde elinden geleni yapmaya çalışıyor, çok fazla şikayet etmiyoruz ama UNICEF'in, BM'nin ve uluslararası toplumun bu konularda daha duyarlı olmasını beklemek hakkımız' 'Türkiye'de eğitim öğretim çağında 750 bin Suriyeli öğrenci var. Bunların 350 bini Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitime alınmış durumda' '4+4+4 düzenlemesi oturdu, geri dönüşler olumlu. Artık yeni okullar, derslikler, öğretmen alımları için çalışmaya devam edeceğiz. Bundan sonra daha fazla eğitimin niteliğinin artırılması, ders programımızın, müfredatımızın güncellenmesi için çalışmalarımıza yoğunluk vereceğiz. Önceliklerimiz daha çok kaliteye yönelik'

AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 'Bugünlerde AB'nin 'Şöyle yapsak da mı versek, böyle yapsak da mı vermesek' diye tartıştığı 3 milyar avro destekten söz ediliyor. Henüz kendisi yok da lafı dolaşıyor ortalıkta. Sadece Milli Eğitim Bakanlığı olarak bugün Suriyeli öğrencilere verdiğimiz eğitimin maliyeti 3 milyar avronun üzerindedir.' dedi.

Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası kamuoyunun, Suriyeli sığınmacıların sorunlarının çözümü konusunda duyarlılığının yetersiz olduğunu söyledi.

Kısa süre önce UNICEF Genel Direktör Yardımcısı Yoka Brandt'ın kendisini ziyaret ettiğini anımsatan Avcı, 'Ziyarette kendisine de söyledim. Uluslararası topluluğun duyarlılığından doğrusu memnun değiliz. Yeterince duyarlılık gösterdiklerini söyleyemem. Evet, UNICEF kendi ölçüsünde elinden geleni yapmaya çalışıyor, çok fazla şikayet etmiyoruz ama UNICEF'in, BM'nin ve uluslararası toplumun bu konularda daha duyarlı olmasını beklemek bizim hakkımız.' diye konuştu.

Sığınmacı çocukların eğitimsiz kalmasının sadece Suriye, Türkiye veya bölgenin sorunu olmadığına işaret eden Avcı, 'Yaşanan olaylardan görüyoruz, bütün dünyanın sorunu haline geliyor. Onun için bu çocukların acilen ciddi bir eğitim sürecine dahil edilmesi gerekiyor. Türkiye bunun için elinden geleni yapıyor.' ifadelerini kullandı.

AB'nin sığınmacılar için vereceği desteğe ilişkin değerlendirmede bulunan Avcı, şöyle devam etti:

'Bugünlerde AB'nin 'Şöyle yapsak da mı versek, böyle yapsak da mı vermesek' diye tartıştığı 3 milyar avro destekten söz ediliyor. Henüz kendisi yok da lafı dolaşıyor ortalıkta. Sadece bizim Milli Eğitim Bakanlığı olarak bugün Suriyeli öğrencilere verdiğimiz eğitimin maliyeti 3 milyar avronun üzerindedir, sadece Milli Eğitim Bakanlığı olarak. Sağlık Bakanlığının yaptıkları ayrı. Güvenlik için alınan tedbirler, şehirlerde yerleşim için alınan tedbirler, sivil toplum kuruluşlarının katkılarını saymıyorum.'

Devlet okulundan özel okula geçen öğrencilere 3 bin 500 lira teşvik verildiğini hatırlatan Avcı, 'Bir öğrencimiz devlet okulundan özel okula gittiği zaman burada bir sandalyeyi boşaltıyor. Biz de ona diyoruz ki 'Tamam, senin için yapacağımız harcamanın 3 bin 500 lirasını sana verelim, sen de özel okul desteği olarak kullan.' Asgari 3 bin 500 lira. Bunu 750 bin Suriyeli çocukla çarpın, aradaki uçurumun farkını AB'ye anlatıyoruz, farkına varsınlar diye ama yeterince anladıklarını söyleyemiyoruz maalesef.' dedi.

'Türkiye'de eğitim öğretim çağında 750 bin Suriyeli öğrenci var. Bunların 350 bini Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitime alınmış durumda.' bilgisini veren Avcı, devlet okullarının yanı sıra kamplarda ve sivil toplum kuruluşlarınca açılan özel eğitim merkezlerinde eğitimlerin sürdüğünü kaydetti.

Avcı, bu yıl Suriyeli öğrenci sayısını 450 bine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

- Eğitimde kalitenin artırılması çalışmaları

Eğitimde fiziki ve beşeri altyapıyı geliştirmek için çalıştıklarını belirten Bakan Avcı, '4+4+4 düzenlemesi oturdu, geri dönüşler olumlu. Artık yeni okullar, derslikler, öğretmen alımları için çalışmaya devam edeceğiz. Bundan sonra daha fazla eğitimin niteliğinin artırılması, ders programımızın, müfredatımızın güncellenmesi için çalışmalarımıza yoğunluk vereceğiz. Önceliklerimiz daha çok kaliteye yönelik.' değerlendirmesinde bulundu.

Sömestir tatilinde öğrencilere ödev verilmesini istemediklerini dile getiren Avcı, 'Sınıfta yapılacakları olabildiğince sınıfta halledelim, çocuklara evde çok fazla iş bırakmayalım. Eve bırakılan işlerin büyük bölümü, anne babaların ödevi haline geliyor.' diye konuştu.

Bakan Avcı, çocukların, okul dışı zamanlarını daha çok aileleri, arkadaşları ve diğer yararlı sosyal faaliyetlerle geçirmesini arzu ettiklerini söyledi.

- 'Diyanet ile çok verimli iş birliği içindeyiz'

Diyanet İşleri Başkanlığı ile 'Eğitim Bilişim Ağı (EBA)' platformu kapsamında iş birliği protokolü imzaladıklarına dikkati çeken Avcı, şunları kaydetti:

'EBA, Fatih Projesi'nin omurgasını, içerik boyutunu teşkil ediyor. Yüz binlerce eğitim malzemesi, videolar, ders, yazılı, ödev, test örnekleri, öğrencinin herhangi bir dersi kaçırması halinde hangi branşta olursa olsun, orada izleyebileceği video sunumu dersler var. Ayrıca öğretmenlerimiz için ders sunum planlama örnekleri bulunuyor. Bill Melinda Gates Vakfı ürünlerini ücretsiz olarak, EBA üzerinden tüm çocuklarımız, öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve halkımızın hizmetine sunduk. Khan Akademinin ürünlerini, yayınlarını, derslerini, seminerlerini, videolarını sunuyoruz.'

Buna benzer bir protokolü Diyanet İşleri Başkanlığı ile imzaladıklarını anlatan Avcı, 'Diyanet'in hazırladığı bütün yazılı, görsel, sesli, görüntülü materyalleri EBA'ya yüklüyoruz. Orada mealler, çeşitli dillerde hazırlanmış din kültürü bilgileri, kitap, dergi ve videolar var. Diyanet İşleri Başkanlığı ile çok verimli bir iş birliği içindeyiz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA