Lübnan'da UNRWA Protestosu

Lübnan'daki Filistinli mülteciler, BM Genel Sekreteri Ban'ın ülkeye düzenleyeceği resmi ziyaret öncesinde, UNRWA'nın yardımlarını kısıtlama kararını protesto etti.

Lübnan'da, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA) yardımlarını kısıtlama kararı Filistinli mülteciler tarafından protesto edildi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki BM Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCWA) merkezi önünde toplanan Filistinli mülteciler, UNRWA'nın yeterli finansmanı sağlayamadığı gerekçesiyle bir süre önce aldığı Filistinlilere yönelik yardımlarını kısıtlama kararını protesto etti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un perşembe günü ülkeye düzenleyeceği resmi ziyaret öncesinde gerçekleştirilen gösteriye, aralarında yaşlılar ve kadınların da olduğu çok sayıda Filistinli katıldı. Göstericiler, Filistin bayraklarının yanı sıra üzerinde 'Aldığınız kararları reddediyoruz', 'Topraklarımıza dönmek istiyoruz' ve 'Sağlık desteği hakkımız' yazan dövizler taşıdı.

Filistinliler gösteride, Arap ülkeleri, BM ve UNRWA'yı Filistinlilere karşı sorumlu davranmaya çağırdı.

- 'UNRWA'nın yardımlarını bir ay uzatma kararı 'göz boyama' niteliğinde'

AA muhabirine konuşan Hamas'ın, Lübnan'daki yetkili isimlerinden Ahmed Abdulhadi, UNRWA'nın kararlarını protesto etmeye devam edeceklerini belirterek, 'UNRWA yönetiminden herhangi bir cevap alamadık. Talebimiz sadece sağlık yardımının devamı değil. Eğitim, insani yardım, Suriye'deki kamplarda yaşayan Filistinlilerin desteklenmesi ve Lübnan'daki Filistinlilerin yaşadığı kamplardan Nehru'l-Barid'e yönelik desteğin devam etmesini de kapsayan bir yardım paketini konuşuyoruz.' dedi.

UNRWA yönetiminin pazartesi günü aldığı sağlık yardımlarını 1 ay daha devam ettirme kararını değerlendiren Abdulhadi, 'UNRWA basın yoluyla yaptığı açıklamalarda sağlık yardımlarının 1 ay daha uzatıldığını söylüyor. Bu göz boyamaya yönelik bir adım. Bunu kabul etmiyoruz.' diye konuştu.

Abdulhadi, perşembe günü Lübnan'a resmi ziyaret gerçekleştirecek BM Genel Sekreteri Ban'a da mesajları olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Ban Ki-mun gelmeden önce ona sesimizi duyurmak ve mesajımızı iletmek için buradayız. BM'den UNRWA için sabit bir bütçe oluşturmasını istiyoruz. UNRWA, bu sayede Filistinlilere yönelik hizmetlerine devam edebilir.'

- BM'den mülteci kampına üst düzey ziyaret

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Siyasi Bürosu Üyesi Salih el-Yusuf ise BM Genel Sekreteri Ban'ın, Filistinli mültecilerin bir kısmının bulunduğu ve 2007 yılında Filistinli gruplar ve Lübnan ordusu arasında çıkan çatışmalarda tahrip olan Nehru'l-Barid Mülteci Kampını da ziyaret edeceğini söyledi.

Söz konusu ziyaretin Filistinliler için çok önemli olduğunu dile getiren Yusuf, 'BM en üst düzeyde kampı ziyaret ediyor. Bu sayede, Nehru'l-Barid kampının inşasının hızlanması için Ban'a mesajımızı iletebileceğiz.' dedi.

UNRWA pazartesi günü, Filistinli mültecilere yönelik sağlık kesintileriyle ilgili tartışmalı kararını geçici olarak dondurduğunu duyurmuştu.

Açıklamada, 'UNRWA hastane ve tedavi protokolünü içeren kararını tekrar gözden geçirmek amacıyla 1 aylığına askıya almıştır' ifadesi yer aldı. Karar sonrası Lübnan'daki Filistinli gruplar, Filistin'in Beyrut Büyükelçiliğinde bir araya gelerek UNRWA'nın geçici kararını değerlendirmişti.

UNRWA geçen yılın ortasında yeterli finansmanı sağlayamadığı için kemer sıkma politikalarına başlayacağını duyurmuş, bu politika çerçevesinde uluslararası personelini azaltmasının yanı sıra temmuz ayında sağlık, eğitim ve insani yardımlarda kısıtlamaya gideceğini açıklamıştı. UNRWA'nın bu kararından etkilenen Lübnan, Ürdün ve Filistin topraklarındaki Filistinli mülteciler durumu tepkiyle karşılarken, UNRWA merkezlerinin önünde yoğun katılımlı protestolar düzenliyor.

BM tarafından 1949'da kurulan UNRWA, Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze'de yaklaşık 5 milyon Filistinli mülteciye eğitim, sağlık ve diğer alanlarda hizmet sunuyor. BM rakamlarına göre Lübnan'da yaklaşık beş yüz bin civarında Filistinli mülteci yaşıyor.
Kaynak: AA