DOĞAKA 2016 Yılı Mali Destek Programları

Hatay Valisi Topaca: 'Ekonomik kalkınma, gelişme ve refah düzeyinin artırılması bütün ülke ve toplumların en temel hedeflerinden birisidir'.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) kar amacı güden kuruluşlara yönelik olarak 2016 yılı mali destek programı kapsamında olan ''Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik, İthalat Bağımlılığının Azaltılması ve İhracatın Geliştirilmesi ile Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programları'' düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Hatay Valisi Ercan Topaca, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada, ekonomik kalkınma, gelişme ve refah düzeyinin artırılmasının bütün ülke ve toplumların en temel hedeflerinden birisi olduğunu ve bunları gerçekleştirmek üzere çeşitli politikalar uygulandığını belirtti.

Bazı ülkelerin doğrudan, dolaylı, iç dinamiklerin harekete geçirilmesi ve kamusal yatırımlarla ekonomik gelişmeyi sağlamaya çalıştığını ifade eden Topaca, şöyle devam etti:

''Ekonomik kalkınma, gelişme ve refah düzeyinin artırılması bütün ülke ve toplumların en temel hedeflerinden birisidir. Bunu gerçekleştirmek için ülkemizde oluşturulan kurumlardan bir tanesi de kalkınma ajansı modelidir. Kalkınma ajansları kurulurken çıkış noktası Avrupa Birliği'nden gelecek fonların dağıtımda belli bir misyon yüklensin, ekonomik gelişmeyi desteklesin düşüncesiyle daha esnek ve kamudaki katı kuralların olmadığı bir teşkilat yapısıyla düzenlenmiştir.'

Topaca, mali destek programlarının Hatay'a, iş adamlarına hayırlar getirmesini, ekonomide canlılığa, ihracata ve yeni buluşlara vesile olmasını diledi.

DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ise DOĞAKA'nın kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde bölgenin sinerjisinin hareket edebilme kabiliyetini ve rekabet gücünü, kalkınmanın sürdürebilirliğini sağlamakla gelişmişlik farkındalığını artırmak amacıyla 2010 yılından bu yana faaliyetlerine devam ettiğini kaydetti.

DOĞAKA'nın kuruluşundan bugüne kadar bin 178 projeyle 113 milyon 159 bin lira destek sağladığını belirten Yıldız, ''DOĞAKA'ya Hatay'dan 3 bin 736 proje başvurusu yapıldı. Bunlardan 513'ü hayata geçirildi. Tüm Hatay projelerine baktığımız zaman ajans tarafından desteklenen miktar 49 milyon 452 bin liradır. Kahramanmaraş ve Osmaniye illeri ile karşılaştırdığımız zaman Hatay, paydayı önde götürmektedir. Bugün ilan etmiş olduğumuz 3 mali destek programıyla ajansımız her birine 5 milyon lira toplamda 15 milyon lira destekleme sağlamaktadır.'' diye konuştu.

Yıldız, ''Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Program'' ile amaçlarının KOBİ'lerin teknolojik altyapılarını geliştirilerek yenilikçi ve çevreye duyarlı üretim anlayışıyla büyümelerine katkı sağlamak olduğunu kaydetti.

İthalat Bağımlılığının Azaltılması ve İhracatın Geliştirilmesi Mali Destek Programıyla bölgede yapılacak yatırımlarla ithalata olan bağımlılığın azaltılması ve bölgenin ihracat kapasitesinin artırılmasını hedeflediklerini vurgulayan Yıldız, Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programıyla da bölgedeki az gelişmiş ilçelerde ekonomik ve sosyal hayatın geliştirilmesine katkı sunmak olduğunu söyledi.

Yıldız, programa başvuruların 27 Mayıs tarihinde olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA