Hatay'da ''Coğrafi İşaretler'' Konferansı

MKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Avşar: ''Türkiye'de 2 bin 500'ün üzerinde yöresel ürün var''

Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, Türkiye'de 2 bin 500'ün üzerinde yöresel ürün bulunduğunu söyledi.

Avşar, Antakya Ticaret Borsası'nda düzenlenen ''Coğrafi İşaretler'' konferansında, Türkiye'nin tescil anlamında Avrupa'nın çok gerisinde olduğunu belirtti.

Ülkede sayısız zenginliğin bulunduğunu ancak tescille ilgili çalışmaların yetersiz kaldığını ifade eden Avşar, şu bilgileri verdi:

''Türkiye'de 2 bin 500'ün üzerinde yöresel ürün var ancak bu kadar zenginliğe rağmen coğrafi işaretleme anlamında gerilerdeyiz. Hatay'da sadece künefenin tescili var. Bugüne kadar kentte 14'e yakın ürünün coğrafi işaretlemesi için başvuru yapıldı. Coğrafi işaretleme kırsal, sosyal kalkınma, yöresel ürünlerin, geleneklerin korunması, köyden kente göçün önlenmesi adına çok önemli. Çünkü işaretleme yapıldığı takdirde o ürünün katma değerini arttırmış oluyoruz. Avrupa Birliği, bu işten çok iyi para kazanıyor. Yani coğrafi işaret, kar marjını artırıyor. Biz de elimizdeki yöresel ürün zenginliğini kullanıp bunu değerlendirmeliyiz.'

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi de coğrafi işaretleme anlamında çok fazla zenginliğe rağmen yeterince tescil alınan ürün bulunmadığını kaydetti.
Kaynak: AA