Alevi Dedeleri Malatya'da Buluştu

İnönü Üniversitesi Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Cem Vakfı Malatya Şubesi'nin de katkılarıyla 'Dedeler Semineri' düzenledi.

İnönü Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Kalegöl Otel'de gerçekleştirilen seminere Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Mehmet Birsin, Avrasya Alevilik-Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Dönmez, davetli akademisyenler ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen çok sayıda Alevi dedesi katıldı.

Seminerde 12 oturum gerçekleştirildi. Oturumlarda davetli akademisyenler, araştırmacı-yazarlar ve cemevi dedeleri tarafından 'Ehl-i Beyt Sevgisi', 'Aleviliğin Anlamı, Ortaya Çıkışı ve Tarihi Gelişimi', 'Alevilik-Bektaşilikte Cem Erkanı ve Musahiplik', 'Tasavvufun Anlamı, İnanç ve Kültür Dünyamızdaki Rolü', 'Edebiyatımızda Maktel-i Hüseyinler ve Kerbela', 'Alevilikte Cenaze Erkanı', 'Anadolu Aleviliğinin Tarihi Kökenleri', 'Alevilikte Dedelik Kurumu ve Dede-Talip İlişkisi', 'Alevi Deyişlerinin İslam İnancındaki Yeri', 'Hz. Peygamber ve İlk Halifeler Dönemi', 'Kur'an ve İnsan', 'Nevruzun anlamı ve Alevilik-Bektaşilikte Nevruz Cemi', 'Dünden bugüne Alevilik Algısı' başlıkları altında sunumlar yapıldı.

Her sunumdan sonra soru-cevap çerçevesinde görüşmelerin yapıldığı Dedeler Semineri, 4 gün sürdü.

Kaynak: AA