476. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali

Festival kapsamında geleneksel mesir macunu karma töreni yapıldı Nevruz Bayramı nedeniyle protokol üyeleri yumurta tokuşturdu, yakılan ateşin üzerinden atladı.

Bu yıl 476. kez gerçekleştirilecek Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında geleneksel 'mesir macunu karma' töreni gerçekleştirildi.

Festival ve Nevruz Bayramı dolayısıyla Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ve Mesir Tertip Komitesi üyelerince Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtına çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Vali Bektaş ve protokol üyeleri daha sonra nevruz ateşinin üzerinden atlayarak çeşitli renklere boyanmış yumurtaları tokuşturdu.

Her yıl yapılan kortej yürüyüşü gerçekleştirilmedi.

Protokol üyeleri, mesir macunu karma töreni için Sultan Camisi Külliyesi içerisindeki Bimarhane'ye geçti.

Mehteran takımının gösterisinin ardından Vali Bektaş konuşma yaptı. Bektaş, 475 yıldır yaşatılan mesir macunu geleneğinin bu yıl da bütün unsurlarıyla gerçekleştirildiğini ve geleceğe taşınacağını belirtti.

Terör saldırılarında yaşanan acılar nedeniyle bu yıl eğlence yapılmayacağını ifade eden Vali Bektaş, şunları söyledi:

'Mesir Festivalimiz 476 yaşında. Saruhanoğulları Beyliği daha yaşlı, 700 yılı aşan bir tarihin merkezindeyiz. Bu manevi varlıklar bizi geleceğe taşıyor, taşıyacak. Bizi bugüne kadar bir arada tuttu. Bugün de ebediyete kadar da kutlamaya devam edeceğiz. Kimsenin başka rüyalar görmesine gerek yok, kimsenin böyle bir hakkı ve haddi de yok. Bu millet tesadüfen bir araya gelmiş insanlardan oluşan bir millet değil. Bu milletin kökleri bu kadar hafif değil.'

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de konserler dışındaki etkinliklerin gerçekleştirileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Sinan Cihan'ın okuduğu dualar eşliğinde protokol üyeleri, Merkez Efendi ve Hafta Sultan'ı temsili canlandıran kişilerle birlikte 41 çeşit baharatı kazana dökerek mesir macunu kardı.

476. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali 19-23 Nisan arasında düzenlenecek etkinliklerle sürecek. Festival, 24 Nisan'da yapılacak geleneksel saçım programıyla sona erecek.

Törenlere, Vali Bektaş'ın yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Kırgızistan heyeti, kurum müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

- Geleneğin tarihçesi

Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi, sultan için baharat karışımıyla macun hazırlar. Bir süre sonra iyileşen Ayşe Hafsa Sultan, macunun her yıl aynı dönemde karılarak halka saçılmasını buyurur.

Her yıl nevruzda hazırlanan mesir macunu, Manisa'daki Sultan Camisi'nin kubbe ve şerefeleri ile çevresindeki 35 noktadan halka saçılıyor.

Mesir macunu kapabilmek için Türkiye'nin çeşitli illerinden Manisa'ya gelerek Sultan Meydanı'nda toplananlar ilginç görüntüler oluşturuyor.
Kaynak: AA