Isparta'da Yaşayan Romanlara Sepet Örme Kursu

Isparta'nın Gönen Kaymakamlığı tarafından geliştirilen ve İŞKUR tarafından desteklenen sepet örme kursuyla, Gölbaşı köyünde yaşayan Roman vatandaşlar hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Isparta'nın Gönen ilçesinde Roman vatandaşlara yönelik sepet örme kursu açıldı.

Gönen İlçe Milli Eğitim Müdürü Şaban Altındal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gönen ilçesine bağlı Gölbaşı köyünde yaklaşık 600 kişinin yaşadığını ve bunlarının yarısından fazlasını Roman vatandaşların oluşturduğunu söyledi. Romanların ekonomik sıkıntılar yaşadığını ifade eden Altındal, Romanların iş hayatına katılması ve meslek sahibi olması için Gönen Kaymakamlığınca proje geliştirdiklerini kaydetti.

Bu kapsamda Gönen Halk Eğitim Müdürlüğü ile İŞKUR arasında bir protokol imzalandığını anlatan Altındal, proje kapsamında köyde yaşayan Romanlara, sepet örme kursu verildiğini bildirdi.

17 Şubat 2016 tarihinde başlayan kursa katılan 20 kişinin günde 6 saat çalışarak sepet ördüğünü ve günlük 20 lira yevmiye aldığını dile getiren Altındal, Roman vatandaşların kursa katılmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Örülen sepetlerin açılacak sergilerde satılmasını hedeflediklerini kaydeden Altındal, kurs bittikten sonra da sepet örme işine devam ederek, vatandaşlara bir gelir kapısı yaratmak istediklerini söyledi.

Altındal, önümüzdeki dönemde futbol ve hentbol top dikim kursları açmayı da planladıklarını belirterek, 'Amacımız kurslara katılanların yaşam standardını yükseltmek, onların bir meslek sahibi olmasını sağlamaktır' dedi.

Kursa katılan 35 yaşındaki 2 çocuk sahibi Cansu Yaman, kurs başlamadan önce bir iş yapmadığını, evde oturduğunu ve çocuklarına baktığını söyledi. Sepet örme kursunu duyunca hemen başvuruda bulunduğunu anlatan Yaman, 'Evde oturmak yerine bir sanat öğrenmek beni çok mutlu etti. Bir şeyler yapabildiğimi gördüm. Diğer taraftan ailemin bütçesine katkı sağlıyorum. Çocuklarımla birlikte buraya gelip 6 saat çalışıyorum ve bunu hiç sıkılmadan yapıyorum' diye konuştu.

Musa Dönmez ise 1974'den bu yana sepet örme işini yaptığını söyledi. Zamanla sepet örme işinin unutulmaya başladığını ve kimsenin bu işi yapmadığını söyleyen Dönmez, İŞKUR ve Gönen Kaymakamlığının desteğiyle artık bu sanatı yaşatmaya başladıklarını, gençlerin de sepet örmeye başladığını dile getirdi. İnsanların boş zamanlarını değerlendirerek, bir gelir elde ettiğini ifade eden Dönmez, 'Isparta'da bu işi yapan yok. Bu projeyle sanatımızı sadece Isparta'ya değil, bölgeye de duyurmak istiyoruz.' dedi.
Kaynak: AA