Irak'taki Sığınmacıların Durumu

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Muhammed, DAEŞ saldırıları sebebiyle evlerinden olan 107 bin sığınmacı aileden 102 bininin geri döndüğünü açıkladı.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Casım Muhammed, terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılan bölgelere 102 bin sığınmacı ailenin geri döndüğünü bildirdi.

Muhammed, başkent Bağdat'taki parlamento binasında düzenlediği basın toplantısında, ülkenin çeşitli bölgelerindeki DAEŞ saldırıları sonucu yerinden edilen 107 bin sığınmacı aileden 102 bininin terör örgütünden kurtarılan evlerine geri döndüğünü söyledi.

Muhammed, 80 bin ailenin Salahaddin, 18 bin ailenin Diyala, 4 bin ailenin de Enbar'ın bazı bölgelerine geri döndüğü bilgisini verdi.

- Musul'dan 200 bin sığınmacı bekleniyor

Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonunun başlamasıyla bu kentten Bağdat ve diğer bölgelere yaklaşık 200 bin sığınmacı beklediklerini ifade eden Muhammed, Musul yerel yönetimi ve uluslararası örgütlerle operasyon sırasında evlerini terk edecek siviller için güvenli çıkış koridorları oluşturma ve bunların kalacağı yerleri temin etme çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Muhammed, güvenlik endişesiyle evlerini terk edip Avrupa'nın çeşitli ülkelerine sığınan Iraklı mültecilerin sayısının da 200 bini bulduğunu söyledi.

Irak yönetimi, Haziran 2014'te terör örgütü DAEŞ'in eline geçen Musul kentini kurtarmak amacıyla uluslararası koalisyon ve Peşmerge güçleriyle iş birliği yaparak kente operasyon düzenlemeyi planlıyor.
Kaynak: AA