Başbakan Davutoğlu Açıklaması (1)

'(Dokunulmazlıklara ilişkin çağrısına yönelik muhalefetten gelen yanıtlar) Gördüğüm kadarıyla kimse açık bir şekilde 'hayır' diyemiyor, diyemez de. Buna 'hayır' demek millet vicdanında karşılık bulmaz' 'Eğer onlardan olumsuz gelirse dahi biz bu süreci işletiriz. Şu anda bir olumsuzluk yok gördüğüm kadarıyla ama işletiriz. Herkes de Mecliste kimin ne yönde oy kullandığını görür, kimin dokunulmazlıklardan korktuğunu, kimin korkmadığını, kimin teröre destek verenleri yargıya göndermekte tereddüt etmediğini, kimin ettiğini açık, net bir şekilde görür' 'Grup başkanvekillerimizi çağırdım, onlara muhatapları, grup başkanvekilleriyle konuşmaları talimatını verdim'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dokunulmazlıklara ilişkin çağrısına muhalefetten gelen yanıtlarla ilgili 'Gördüğüm kadarıyla kimse açık bir şekilde 'hayır' diyemiyor, diyemez de. Buna 'hayır' demek millet vicdanında karşılık bulmaz' dedi.

Başbakan Davutoğlu, Brüksel'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bugün dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda bir çağrıda bulunduğu hatırlatılarak, 'Muhalefetten gelen bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz? AK Parti'nin teklifi muhalefetten destek görmese bile TBMM'ye gelecek mi?' sorusu üzerine Davutoğlu, muhalefet partilerinin muhtemelen böyle bir teklif beklemediklerini söyledi.

Davutoğlu, bu nedenle kendi aralarında görüşme ve değerlendirmelerde bulunmalarının normal olduğunu belirterek, bu değerlendirmeleri çelişkiye düşmeden yapmaları gerektiğine dikkati çekti.

Teklifi muhalefetin yaptığını, bunu yaparken AK Parti dokunulmazlıkların kaldırılmasından çekiniyormuş gibi bir hava estirildiğini aktaran Davutoğlu, 'Bizim meselemiz hiçbir zaman bağcı dövmek olmadı. İlkesel olarak demokratik hukuk devleti kurallarını işletmek en önemli prensibimiz' diye konuştu.

Son dönemde kamuoyunda, toplumda ciddi infiale sebebiyet verecek şekilde terörü destekleyen açıklama, tavır ve eylemler söz konusu olduğunu bildiren Davutoğlu, bu sebeple hazırlanan dosyaların bekletilmeden Adalet Bakanlığından Başbakanlık, Başbakanlıktan Meclise intikal ettirildiğini anlattı.

- 'Sayın Kılıçdaroğlu, sürekli kaçamak yollara girdi'

Bütün bu süreçte birkaç kez, muhalefet partilerinin tutumunu gözleyeceklerini ısrarla vurguladığını ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Milliyetçi Hareket Partisi, Sayın Bahçeli'nin benimle yaptığı görüşmede de açık destek vereceklerini ifade ettiler. Ama Sayın Kılıçdaroğlu özellikle, sürekli olarak kaçamak yollara girdi. Yani, 'Dokunulmazlıkların tümünü kaldıralım, AK Parti dokunulmazlıkların kaldırılmasından çekiniyor, benim dokunulmazlığımı kaldırın' gibi açık söyleyeyim, ucuz kahramanlıklara soyundular. Sanki biz dokunulmazlıkları kaldırmaktan imtina ediyoruz. Dolayısıyla bugün yaptığım teklif boşlukta oluşmuş bir teklif değil. Meydan okudular. Sürekli 15 günün açıklamalarına bakın, 3 parti de meydan okudu. Şimdi ben başında bulunduğum Meclis grubundan da kadromuzdan da eminim, dayandığımız ahlaki temelleri de biliyorum.'

CHP'nin, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda HDP gibi AK Parti'ye saldırmak için bazı tutumlar sergilediğini dile getiren Davutoğlu, 'Meseleleri teröre destek veren bazı milletvekilleri değil onların. Çünkü kendi içlerinde de teröre destek veren açıklamalar yapan milletvekilleri oldu geçmişte. Hala var. Bu perdeyi indirmek gerekiyordu, maskeleri indirmek gerekiyordu. Onun için hukukçu arkadaşlarımızla oturdum, değerlendirdim. Bu maskelerin inmesi lazım. Herkes açık ve net tavrını ortaya koysun dedim' ifadelerini kullandı.

Bunun işin bir yönünü teşkil ettiğini ve ilkesel olarak kendileri için siyasi ahlak bakımından dürüst, tutarlı bir tavır almak açısından gereklilik taşıdığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

'Bunu iyi etüt ettik. İkinci boyutu, Mecliste biz, 1 Kasım seçimlerinden sonra vaatlerimizin hepsini yerine getirdik. Yüzde 85 nispetinde vaatler yerine geldi. Reformlarımız yüzde 50 civarında. Bizim reformlarımızı yerine getirmemiz sadece hükümetin çabalarıyla olmuyor, Meclisin de düzenli, hızlı, etkin çalışması lazım. Ama bakıyorsunuz her gün şu veya bu partinin yaptığı gündem dışı konuşmalarla Meclis çalışamıyor. Öyle gün geliyor ki bir yasanın bir maddesi geçebiliyor. Halbuki biraz önce zikrettim, vize muafiyetinin hayata geçirilebilmesi için çok ciddi yasal düzenlemelerin 1 Mayıs'a kadar bitmesi lazım. Şimdi eğer milletvekillerini tek tek gönderecek olursak her bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için saatlerimizi, günlerimizi ayırmamız gerekecek. Bu terör açıklamalarıyla halkın gündemini zaten meşgul eden milletvekilleri, terör sebebiyle halkın gündemini olumsuz anlamda da meşgul eden bu milletvekilleri bir de Meclisin gündemini meşgul edecekler. Bunun önüne geçmek lazımdı. Bunun önüne geçmenin tek yolu fezlekeleri öyle tek tek uzun günlerce tartışıp 4-5 aya varan tartışmalar yapmak ve bu sırada da Meclisi kilitlemek değil, bir hamleyle yani bugün teklif ettiğim gibi anayasaya bir geçici madde koyarak şu anda Meclis gündeminde olan bütün fezlekelerle ilgili dokunulmazlıkların kaldırıldığı ifadesini biz bütün partiler destek verirse bir celsede yapar geçer gideriz, Meclis de yoluna devam eder.'

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının Meclisin yargıya izin vermesi anlamına geldiğine işaret eden Davutoğlu, bu konuda yargının karar vereceğini kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, 'Hem bu suretle yargıya izin vererek normal hukuki süreci işleteceğiz, hem Mecliste vakit kaybetmeyeceğiz, bir hamlede hepsini geçireceğiz, hem de AK Parti üzerine yapıştırılmak istenen 'dokunulmazlıklardan korkuyorlar' meydan okumasına karşı bizim hiçbir şeyden korkmadığımızı cümle aleme göstereceğiz' değerlendirmesinde bulundu.

Bu kararı alırken az düşünmediğini ifade eden Davutoğlu, 'Bir hafta, 10 gündür bu konuları partimizin yetkili kurullarında görüşüyoruz, alternatif birçok şeyi değerlendirdik. Dün gece son olarak hukukçu arkadaşlarımızla değerlendirdik ve en doğru yolun Meclisi en az meşgul edecek yolun bu olduğuna karar verdik' şeklinde konuştu.

- 'Buna 'hayır' demek millet vicdanında karşılık bulmaz'

Muhalefet partilerinden gelen açıklamaların bazılarının daha net olduğunu, bazılarının ise çok açık olmadığına dikkati çeken Davutoğlu, 'Gördüğüm kadarıyla kimse açık şekilde 'hayır' diyemiyor. Diyemez de. Buna 'hayır' demek millet vicdanında karşılık bulmaz. Sayın Bahçeli'nin açıklamasında söz konusu olan 'tek başına HDP'lileri yapalım', bu meydan okuma dediğim gibi bizim getirdiğimiz konu değildi. Bize sürekli saldırılıyor. Aylardır 'AK Parti dokunulmazlıklardan kaçınıyor.' Birinin bu perdeyi indirmesi lazımdı. İşte kaçınmıyoruz' şeklindeki görüşlerini paylaştı.

Davutoğlu, sadece HDP'lilerin dosyalarının tek tek değerlendirilmesinin dahi günleri, haftaları alabileceğini bildirdi.

'Dediğim yöntemle bir günde hepsi için dokunulmazlık zırhını kaldırırız, herkes yargı süreci içinde adalet ne derse buna razı olur' diyen Davutoğlu, 'Ümit ederiz bu teklife 'hayır' demezler. Gelmeden önce grup başkanvekillerimizi çağırdım onlara muhatapları grup başkanvekilleriyle konuşmaları talimatını verdim. Bütün grup başkanvekillerimiz konuşacaklar. Anayasa Komisyonu Başkanımızla zaten süreci anayasayla ilgili olduğu için onun başlatması, ona da bu istişareler yapıldıktan sonra ben Brüksel'den dönene kadar gerekli çalışmaları yapıp bilgi vermelerini söyledim. Önümüzdeki hafta içinde tablo daha netleşir. Gerekli adım atılır' ifadelerine yer verdi.

Bunun uluslararası standartlarda bir hamle ve adım olduğunu da söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

'Her şeyi açıkça tartışan demokratik bir ülke olduğumuz ve bu konuda da Meclisimizin itibarının güçlendirilmesi bakımından da doğru bir hamle olacaktır. Hesabı olan, sözü olan bundan sonra daha açık ve net konuşmalıdır. Eğer onlardan olumsuz gelirse dahi bu süreci işletiriz. Şu anda bir olumsuzluk yok gördüğüm kadarıyla ama işletiriz. Herkes de Mecliste kimin ne yönde oy kullandığını görür, kimin dokunulmazlıklardan korktuğunu kimin korkmadığını, kimin bu teröre destek verenleri yargıya göndermekte tereddüt etmediğini, kimin ettiğini açık, net bir şekilde görür. Şeffaf bir tablo maskeler indiği için ortaya çıkar.'

(Sürecek)
Kaynak: AA