Çiftçiye Zirai Don Uyarısı

Gümüşhacıköy Ziraat Odası Başkanı Muharrem Özkoparan, 17-18 Mart tarihlerinde don riski bulunduğunu bildirerek, çiftçilere uyarılarda bulundu.

Özkoparan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhacıköy ve Hamamözü ilçelerinde don riskinin artarak orta kuvvete dönüşmesinin beklendiğini söyledi.

Bu aylarda meydana gelecek bir donun üretimi devam eden sebze ile erken çiçeklenmenin başladığı meyve ağaçlarına zarar verebileceğini vurgulayan Özkoparan, tarım ürünlerinin, tohumun tarlaya atılışından ürünün hasat edilerek ambara konmasına kadar her zaman risk altında bulunduğunu belirtti.

Üreticilerin aşırı yağış, don ve dolu gibi tarımsal üretime zarar verecek konularda Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaları yakından takip etmeleri, zorunlu önlemleri mutlaka zamanında almaları gerektiğini anlatan Özkoparan, şunları kaydetti:

'Ekonomik gücü yeterli olmayan çiftçilerimiz don zararından korunmak için saman yakma, ürünlerin üzerini örtme gibi yöntemlere başvurmaktadır. Açık alanda yetiştirilen ürünler için don riskinden korunmada etkili olan rüzgar pervaneleriyle havanın karıştırılması, üstten sulama ve yağmurlama sulama gibi yöntemlerin üreticilerimiz tarafından kullanımının artırılması için gerekli tedbirler alınmalıdır.'

Kaynak: AA