Çeşme'de Balıklara Yuva, Turizme Dalış Merkezi

Çeşme’de balık varlığını artırmak ve dalış turizmini geliştirmek için 10 yıl önce hazırlanan “Çeşme Yapay Resif Projesi” hayata geçiyor. Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, hazırlanan beton blokların Karaada (Eşek Adası) açıklarında denize indirerek, projede ilk adımı attı.

Çeşme'de Balıklara Yuva, Turizme Dalış Merkezi
Hazırlanan yaklaşık 50 beton blok, Kaymakam Mustafa Erkayıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, DTO Meclis Üyeleri Ahmet Subay ve Meslek Komitesi Üyesi Köksal Hantal, E.Koramiral EkmelTotrakan, Çeşme Liman Başkanı Nihat Tozman, DTO İzmir Şube Müdürü Halil Hatipoğlu, İlçe Gıda ve Tarım Müdürü Ümit AlkoçtarafındanKaraada açıklarına atıldı.

Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Çeşme’de su altı şehri kurmak için ilk adımı attıklarını açıkladı.

Erkayıran, “Göreve başladığım Temmuz 2015’te ilk işim, 10 yıl önce hazırlanmış ama hiç uygulanmamış yapay resif projesini ele almak oldu. Proje ile hem sualtı canlılığının artırılması hem de turizm açısından görsel zenginlik yaratılması hedefleniyor. Bu konuda bir çok kurum ve kuruluşa izin için başvurduk. İzinleri aldıktan sonra hiç vakit kaybetmeden projenin uygulanmasına geçtik. Yaklaşık 125 beton bloktan 50 tanesini su altına indirerek projenin ilk ayağını gerçekleştirdik” dedi.

ÖNCE GEMİ, SONRA SUALTI ŞEHRİ

Balık varlığını artıracak, kaçak avcılığın önüne geçecek ve yeni bir dalış noktası yaratacak proje için diğer adımları hızla atacaklarını belirten Erkayıran, projenin ikinci ayağında sualtına bir yada iki gemi indirmeyi planladıklarını ifade etti.

Erkayıran; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan talep ettikleri geminin yaz sonunda geleceğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de 66 metrelik bir araba vapuru talep ettiklerini söyledi.

Erkayıran, “Görüşmelerimiz devam ediyor. Onay alırsak, bu yaz sezonunda gemiyi Çeşme turizmine kazandırmak istiyoruz. Efes Antik Kenti’nin bir örneğinin sualtına indirilmesi projesinin hazırlık süreci tamamlanmak üzere. Önemli olan kaynağını temin etmek. Sayın İzmir Valimiz Mustafa Toprak ve İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimiz ile görüştük. Güdümlü proje desteği almayı planlıyoruz. Sualtı kentini, 2017 turizm sezonunda ülkemiz turizmine kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.

Erkayıran, bu çalışmaları yaparken yanlarında olan Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, sivil toplum kuruluşları, dalış okulları, çeşitli kurum, kuruluş ve müdürlüklere teşekkür etti. Erkayıran, “Umarım bu birliktelik daha sonra yapacaklarımızın teminatı olur. İnşallah Çeşmemiz için güzel hedeflere hep birlikte ulaşırız” dedi.

“ÇEŞME ÖRNEK OLSUN”

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise Çeşme’yi dalış turizminde örnek bir merkez yapmak için herkesin özveri ile çalıştığını söyledi.

Öztürk, “Proje üreten, her safhasını titizlikle inceleyen, her noktasında bu projeyi takip eden ve Çeşme’ye çok güzel bir eser hediye eden Sayın Kaymakamımıza çok teşekkür ediyorum. Bu proje kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel şirketlerin büyük gayretleriyle gerçekleşti. Çeşme’de yapılanların bir çok yere örnek olacağına inanıyoruz.Bizler denizleri atalarımızdan nasıl devraldıysak, daha zengin ve daha temiz bir şekilde torunlarımıza devretmekle sorumluyuz. Deniz Ticaret Odası olarak, denizlerdeki hayatı zenginleştirmek için çalışan herkesin yanında ve arkasında olacağız” diye konuştu.

Kaynak: İHA