'Ege Denizi Ölüm Değil, Ticaret Denizi Olsun'

DEİK Başkanı Vardan: 'Ege Denizi ölüm değil, ticaret denizi olsun. Aramızdaki ilişkileri geliştirerek Ege Denizi'nin bir ticaret denizi, ticari gemilerin dolaşması gereken bir yer olmasını düşünüyoruz'

AHMET BAYRAM/ÖMER SÜT - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Ege Denizi'nin yasa dışı geçişlerde sığınmacıların ölümüyle değil, ticaretle anılması gerektiğini söyledi.

Vardan, Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen 'İş Forumu'na ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinin önemine dikkati çekerek, bunun sadece karşılıklı ticaretle değil, yatırımlar ve turizm ilişkilerinin artırılmasıyla da desteklenmesi gerektiğini belirtti.

İzmir'deki forumda iki ülkenin iş adamları arasında 600'den fazla işbirliği anlaşmasına imza atıldığını hatırlatan Vardan, gündeme gelen İzmir-Selanik vapur seferleri ile İstanbul-Selanik hızlı tren hattı gibi ortak projelerin hayata geçirmesiyle ticari ilişkilerin daha da derinleşeceğini, Yunanistan'ın gelecekte Türkiye'nin Avrupa'ya açılma kapısı olabileceğini savundu.

Forumda ve iki ülkenin başbakanları arasındaki görüşmede ekonomik konuların yanında Ege Denizi'ndeki sığınmacı sorununa da çözüm arandığını vurgulayan Vardan, şunları kaydetti:

'Ege Denizi şu an için sığınmacıların yasa dışı geçişleri nedeniyle Sahil Güvenlik teknelerinin dolaştığı, bu soruna nasıl çözüm buluruz düşünüldüğü bir yer. Biz Ege Denizi'nin ölen sığınmacılarla değil, ticaretiyle anılmasını istiyoruz. Ege Denizi ölüm değil, ticaret denizi olsun. Aramızdaki ilişkileri geliştirerek Ege'nin bir ticaret denizi, ticari gemilerin dolaşması gereken bir yer olmasını düşünüyoruz.'

Vardan, DEİK olarak Türkiye'nin ihracat pazarlarını geliştirmek için mümkün olan her yere ulaşmak istediklerini, bunun için çeşitli iş forumları ve geziler düzenlediklerine dikkati çekerek, 'Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapma hedefinde küreselleşme adına her yere ulaşmamız lazım. Sadece çok sık ticaret yaptığımız belirli ülkeler değil, bu konuda Afrika, Güney Amerika ve Asya Pasifik ülkeleri çok önemli pazarlar ' diye konuştu.
Kaynak: AA