Cerattepe'de Bilirkişi İncelemesi

Artvin’de tartışmalara neden olan Cerattepe maden sahasında maden çıkartma ruhsatını elinde bulunduran firmanın almış olduğu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nun iptali için Rize İdare Mahkemesi’ne açılan dava üzerine atanan bilirkişi heyeti maden sahasında incelemelerde bulundu.

Cerattepe'de Bilirkişi İncelemesi
Cerattepe için verilen ÇED Raporu’nun uygun olup almadığını incelemek için bölgeye gelen bilirkişi heyeti, Cerattepe’ye jandarma korumasında geniş güvenlik önlemleri altında girdi. Araçlar Artvinliler’in oluşturduğu 1 kilometre uzunluğundaki sağlı sollu koridorun içerisinden geçti. Koridorda “Madene hayır” yazılı atkılar açarak el ele tutan Artvinliler sessiz protesto gerçekleştirdi.

HER ŞEY CERATTEPE İÇİN

Artvin’in Cerattepe Bölgesi’nde maden çıkartılmasını engellemek için Artvinliler tarafından başlatılan girişimler sürüyor. Cerattepe’de maden çıkartılmasını istemeyen 751 Artvinli geçtiğimiz günlerde Rize İdare Mahkemesi’ne başvurup, maden ruhsatını elinde bulunduran firmanın almış olduğu ÇED Raporu’nun uygun olmadığı gerekçesi ile iptali talebi ile dava açmıştı. Açılan dava üzerine Rize İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişi heyeti bugün Cerattepe maden sahasında incelemede bulundu.

KAFKASÖR’E AKIN ETTİLER

Bilirkişi heyetinin Ceratepe’ye geleceğini duyan Artvinliler günün ilk saatlerinde Artvin Meydanı’nda toplanıp araçlarla maden sahasına 8 kilometre mesafedeki Kaskasör Bölgesi’nde toplantılar. “Madene hayır” yazılı tişört ve atkılar giyen kalabalığa Artvin CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan da destek verdi. Bayraktutan burada yaptığı açıklamada, “Biz burada siyaset yapmıyoruz. Biz tek bir şey istiyoruz. Yakamızdan düşsünler. Bu topraklarda yaşayan insanlar bu güne kadar Cumhuriyetin değerlerini hiç tartışmadı. Bayrağı tartışmadı, milleti tartışmadı, ’devlet ne isterse başımızın üzerinde’ dedi.

Askere çağırdı koşarak gitti. Vergi istendi, ’başımızın üstünde’ dediler. Baraj yapıldı, mezarlarımız suların altında kaldı, ’helal olsun’ dediler. Şehit geldi, ’vatan sağolsun’ dediler. Devleti hiç tartışmadılar. Şimdi tek bir şey istiyoruz. Bu kenti bir iş adamının ihtiraslarına terk etmeyin” dedi.

92 YAŞINDAKİ ÇEVRECİ

Cerattepe’de maden çıkartılmasını istemeyelner arasında 92 yaşındaki bir çevreci vatandaş da vardı. Erzade Yakıntaş isimli yaşlı vatandaş yaptığı açıklamada, “Madeni istemiyorum. Burası yeşil doğası ile temiz suyu ile ve temiz havası ile kalsın. Ben 92 yaşındayım. Ben burada doğduğumda nasılsa hep öyle kalsın” ifadelerini kullandı.

Madene karşı çakın Artvinli çevrecilerden Hilmi Alçın ise yaptığı açıklamada, Cerattepe’nin altında bulunan yeraltı su kaynaklarının gerçekleştirilecek patlamalar ile Artvin’e zarar verebileceğini belirterek, “Cerattepe’de 70’e yakın su kaynağı var. Burada yapılacak patlatmalar ile bu su kaynakları harekete geçerse Artvin’i siler süpürür. Dedemden dinlemiştim, zamanın birinde patlayan bir yer altı su kaynağı Artvin’e zarar vermiş. Bu benim görüşüm. Ben bilirkişilerin görüşünü bilmem. Ben buradaki hava durumunun saatini bile bilirim” diye konuştu.

BİR KİLOMETRELİK KORİDOR

Cerattepe için verilen ÇED Raporu’nun uygun olup almadığını incelemek için bölgeye gelen bilirkişi heyeti, Cerattepe’ye jandarma korumasında geniş güvenlik önlemleri altında girdi. Araçlar Artvinliler’in oluşturduğu 1 kilometre uzunluğundaki sağlı sollu koridorun içerisinden geçti. Koridorda “Madene hayır” yazılı atkılar açarak el ele tutan Artvinliler sessiz protesto gerçekleştirdi. Bilirkişi heyetinin inceleme yapacağı maden bölgesine ise vatandaşlar ve gazeteciler alınmadı. Bölgeye bilirkişi heyetinin dışında avukatlar, STK temsilcileri ve halktan seçilmiş az sayıda gözlemci alındı.

Gelişmeleri Almanya ve Gürcistan’dan gelen yabancı televizyon kanalları da takip etti.
Kaynak: İHA