Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (1) 'Türkiye 22 Temmuz'dan bu yana, böyle bir silsile halinde terör saldırısının etkisi altındadır. Bu, sadece terör saldırısını yapan canlı bombalar ya da bu saldırının planlaması içinde bulunan bir takım kişilerden ibaret bir saldırı altında olmadığımız artık ayan beyan açıktır. Bunların bir takım lojistik, bir takım istihbari belki bir takım siyasi destekler aldıkları, bir takım yerlerden de ciddi şekilde güç devşirdikleri anlaşılıyor' 'Ancak ne yaparsalar yapsınlar şiddete karşı hep birlikte uyanık duracağız, şiddete asla alışmayacağız, kanıksamayacağız aksine hep beraber şiddeti telin edeceğiz, inandığımız değerlere daha sıkı şekilde sarılacağız, yani demokratik siyaseti asla bırakmayacağız' 'Hiç kimse bu terör saldırısı, bu şiddet olayı karşısında herhangi bir şekilde mazeret üretmesin, dolayısıyla burada herkesten beklediğimiz hem Türkiye içinde demokratik siyasete ve milli birliğimize inanmış, kardeşliğimize inanmış herkesten beklediğimiz bu anlamda hiçbir mazeret üretmeden terörü sonuna kadar lanetlemeleridir'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 'Türkiye 22 Temmuz’dan bu yana, böyle bir silsile halinde terör saldırısının etkisi altındadır. Bu, sadece terör saldırısını yapan canlı bombalar ya da bu saldırının planlaması içinde bulunan bir takım kişilerden ibaret bir saldırı altında olmadığımız artık ayan beyan açıktır. Bunların bir takım lojistik, bir takım istihbari belki bir takım siyasi destekler aldıkları bir takım yerlerden de ciddi şekilde güç devşirdikleri anlaşılıyor' dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, açıklamasında, dün akşam saatlerinde Ankara’da hain, sinsi, kahpe, kalleş bir saldırı olayıyla karşı karşıya kaldıklarını, saldırıda ölenlerin toplam sayısının 37 olduğunu belirterek, ölen bütün vatandaşlara Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı dileğinde bulundu.

Saldırıda ölenlerden 35 kişinin ailelerine teslim edildiğini, bunların bir kısmının cenazelerinin defnedildiğini anlatan Kurtulmuş, “Diğerleri de önümüzdeki süreçte yarın defnedilecektir. Bütün milletimize baş sağlığı diliyorum” diye konuştu.

'Bu hain, bu sinsi, bu kalleş saldırıyı yapanları da bütün benliğimizle lanetlediğimizi bir kere daha kamuoyuyla paylaşmak istiyorum' diyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

'Bildiğiniz gibi Türkiye 22 Temmuz’dan bu yana, böyle bir silsile halinde terör saldırısının etkisi altındadır. Bu, sadece terör saldırısını yapan canlı bombalar ya da bu saldırının planlaması içinde bulunan bir takım kişilerden ibaret bir saldırı altında olmadığımız artık ayan beyan açıktır. Bunların bir takım lojistik, bir takım istihbari, belki bir takım siyasi destekler aldıkları, bir takım yerlerden de ciddi şekilde güç devşirdikleri anlaşılıyor ancak sonuç itibarıyla bu saldırı ülkemizin birliğine, ülkemizde var olan kardeşliğe ve en az bunlar kadar önemlisi demokrasimize yapılmış hain ve alçak saldırıdır. Böylece hem memleketimizde demokratik ortamın ortadan kaldırılmasını isteyen bazı çevreler olabilir hem bu çerçevede insanlarımızın, halkımızın karamsarlığa kapılarak ülkenin içine kapanmasını sağlamak isteyen bir takım çevreler olabilir.'

-'Şiddete asla alışmayacağız, kanıksamayacağız'

Terörün, tedirginlik yaratmak için kullanılan araçlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ancak ne yaparsalar yapsınlar şiddete karşı hep birlikte uyanık duracağız, şiddete asla alışmayacağız, kanıksamayacağız, aksine hep beraber şiddeti telin edeceğiz, inandığımız değerlere daha sıkı şekilde sarılacağız, yani demokratik siyaseti asla bırakmayacağız. Her şiddet saldırısı bu ülkede demokrasiye ve birlikte yaşama irademize bağlılığımızı, inancımızı kuvvetlendirir. Bu çerçevede hep bu bilinç içinde ortak bir duyarlılık içinde hareket edeceğiz. Çünkü saldırılan bizim birlikte yaşama irademizdir, çünkü saldırılan bu ülkenin insanlarının özgür iradesidir, çünkü saldırılan bu ülke insanlarının ortak bir gelecek tasavvurudur. Dolayısıyla bunları hep birlikte görmek ve ortak bir gelecek tasavvuru etrafında birleşmek, hep beraber birliğimize, dostluğumuza, kardeşliğimize, milli birliğimize çok daha sıkı şekilde sarılmak mecburiyetindeyiz.

Onun için açıklıkla şunu ifade etmek istiyorum ki herkesi bu menfur hain saldırı karşısında sesinin yettiği kadar, gücünün yettiği kadar en üst perdeden bu işi lanetlemeye, bu işi yapanları ve arkasındaki odakları kınamaya davet ediyoruz. Hiç kimse bu terör saldırısı, bu şiddet olayı karşısında herhangi bir şekilde mazeret üretmesin, dolayısıyla burada herkesten beklediğimiz hem Türkiye içinde demokratik siyasete ve milli birliğimize inanmış, kardeşliğimize inanmış herkesten beklediğimiz bu anlamda hiçbir mazeret üretmeden terörü sonuna kadar lanetlemeleridir.'

- 'Dostlarımızı teröre karşı yanımızda olmaya davet ediyoruz'

Dün akşam saatlerinden bu yana gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerek Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu arayarak taziyelerini ifade eden devlet ve hükümet başkanları olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şöyle konuştu:

'Bunları biliyorsunuz, kamuoyuyla paylaşılıyor. Dünyadaki bütün dostlarımızı da teröre karşı bu mücadelemizde yanımızda olmaya, Türkiye’yi içine çekmeye çalışan şiddet sarmalarına karşı bize destek olmaya, Türkiye kamuoyuna ve aziz milletimize destek olmaya davet ediyoruz. Bu çerçevede bütün siyasilerden de bütün siyasi partilerden ortak duyarlılığı beklemek Türkiye’deki en temel beklentilerden birisidir.'

(Sürecek)

Kaynak: AA