Süleymaniye Ayağa Kalkacağı Günleri Bekliyor

Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, kent merkezine 3 kilometre mesafedeki Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan hoşgörü yerleşimi Süleymaniye Mahallesinde incelemelerde bulundu.

Süleymaniye Ayağa Kalkacağı Günleri Bekliyor
Türk, Rum ve Ermenilerin bir arada yaşadığı Süleymaniye Mahallesinin, hemen bitişiğindeki kayak merkeziyle birlikte turizme kazandırılması için son dönemde hız verilen çalışmaları denetleyen Vali Yavuz, kısa süre içerisinde önemli çalışmaların yapılacağı bölge için “Kamu olarak elimizde de sihirli değnek yok” tespitinde bulunarak yerel dinamiklerin biran önce harekete geçmesini istedi.

Beraberinde eşi Şengül Yavuz, Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Kültür ve Turizm Müdürü Engin Doğru, Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) Başkanı Mustafa Akbulut ve kulüp üyeleri, Süleymaniye Mahallesi Muhtarı Ali Gürcan ve işadamlarıyla tarihi Süleymaniye Mahallesinde planlanan yürüyüş rotaları, Gümüşhane Belediyesi tarafından restore edilen İbrahim Lütfi Paşa (Kadirbeyzade) Konağı ve restore edilecek olan ve planlama dahilindeki tarihi diğer yapılarda incelemelerde bulunan Vali Yavuz, görüş alışverişinde bulunarak mahalle sakinleriyle görüştü.

SÜLEYMANİYE’DE TARİHİ ESERLERİ DE KAPSAYACAK ŞEKİLDE YÜRÜYÜŞ ROTALARI BELİRLENİYOR

Süleymaniye Mahallesinin doğal güzelliklerinin yanısıra tarihi ve kültürel değerleriyle cazibe merkezi haline gelecek kapasiteye sahip olduğunun altını çizen Vali Yavuz, tarihi Süleymaniye Mahallesi’ndeki tescilli kültür varlıklarını da kapsayacak şekilde bir yürüyüş rotası belirlemek için çalışma yapıldığını söyledi.



Bundan yaklaşık 100 yıl önce var olan taş döşeme sokaklarda turistlerin gezebileceği rotalar belirleneceğini ve Süleymaniye’de yeme-içme anlamında güzel mekanlar oluşturulabileceğini dile getiren Vali Yavuz, “Ben bu memleketin ekonomisine katkı sağlayalım istiyorum. Buraya gelen insanlar gelsinler, gezsinler ama para harcasınlar. Bu nedenle aşağıdaki yolda belirli işletmelerimizin satış ofisleri oluşturulabilir. Yol boyunca, koruma bandının dışında olmak şartıyla sağlı sollu pestil-köme ve gümüş ürünleri satılabilir. Gümüşhane’deki esnafımızın her birinin orada temsili olarak birer tane satış ofisi olabilir. Turistleri daha çok çeşit için de aşağıdaki esas dükkâna yönlendirebilir. Buna artık kafa yorsun Gümüşhaneliler. Ben bunu tetiklemeye çalışıyorum, bunu anlatmaya çalışıyorum” dedi.

“GÜMÜŞHANE’Yİ HAREKETLENDİRECEK OLAN SÜLEYMANİYE KIŞ SPORLARI MERKEZİDİR”

Gümüşhane’yi turizm anlamında hareketlendirecek asıl yerin, Süleymaniye kış sporları ve turizm merkezi olacağını söyleyen Vali Yavuz, “Oraya da buradan mutlaka bir yürüyüş güzergahı ya da teleferik sistemi oluşturulacak. Tüm bunların olması için, buraya gelen insanların tad alacağı bir ortam oluşması gerekiyor. Bunun için sürekli gündemde tutuyoruz. Ama gündemde tutmamızın da yetmediğini artık anlamamız gerekiyor. Burada artık herkesin, kamudan çok bir şey beklemeden hareket etmesi gerekiyor. Yeme-içme anlamında, Belediyemizin tesisi de devreye girdiğinde açık tamamlanacaktır. Burası Gümüşhane Belediyesi’nin bir mahallesi ve Belediyemizin de bu konuda güzel çalışmaları olacak. Onlarla beraber kamuoyunun yönlendirmesi ve desteklemesi gerekiyor” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLER SÜLEYMANİYE’Yİ GEZECEK”

Vali Yavuz, Gümüşhane il merkezindeki okullarda okuyan öğrencilerin Süleymaniye Mahallesi’ni gezmeleri ve öğrencilere buranın tarihinin anlatılması için Milli Eğitim Müdürlüğüne talimat verdiğini belirterek, “Haftanın veya ayın belli günlerinde Süleymaniye Günleri isminde bir ortam oluşsun istiyorum. Gümüşhaneli çok değerli isimlerimiz var. Bunlarında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde yapılması planlanıyor. Sadece turizm değil, kültürel faaliyetlerin de yapılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“ELİMİZDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK”

“Elimden geldiğince bu konuyu gündeme getirip çeşitli çalışma yaptık. Ama elimizde de sihirli değnek yok” diyerek yerel dinamiklerin, yerel sermayenin, yerel iş adamı ve buranın gerçek sahibi olan Gümüşhanelilerin bu işe sahip çıkmasını isteyen Vali Yavuz, “Karaca Mağaramız iyi ki var ama Süleymaniye Mahallesi de Karaca gibi dikkat çekecek ve cazibe merkezi olacak bir kapasiteye sahip. Bunu da kolaylaştırmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ESKİCİOĞLU KONAĞI MADEN MÜZESİ OLACAK

Süleymaniye Mahallesinde bulunan Eskicioğlu konağının 8’de 7’sinin hissedarları tarafından maden müzesi yapılmak şartıyla hibe edildiğini, 8’de 1’i kadarlık kısmın da kamulaştırıldığını dile getiren Vali Yavuz, “Eskicioğlu Konağı seri halde restore edilip oraya bir maden müzesi yapılacak. Bağış yapanların isteği de o dur. Orayı maden müzesi haline dönüştüreceğiz. O zaman maden şirketlerimize iş düşecek. Onlar finansman sağlayacaklar içinin donatılması anlamında yardımcı olacaklar. Maden Fakültesi öğrencileri belki Süleymaniye’ye Maden Müzesini görmek için gelecek. Bunlar hep cazibe oluşturuyor. Buraya çok güzel estetiğe sahip bir bina yapılarak darphane oluşturalım şeklinde de bir görüş var. Osmanlı hazinesine para basıldıysa burada Gümüş ve Altın paralar oluşturulup gönderildiyse bunu sembolize edecek bir çalışma yapılabilir şimdi ona çalışıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA