Mescid-İ Aksa'ya Yönelik İhlaller

Şubat ayında Mescidi Aksa'ya giren Yahudi yerleşimci sayısı ocak ayına oranla yüzde 120 arttı.

Şubat ayında Mescid-i Aksa'ya giren Yahudi yerleşimci sayısının ocak ayına oranla yüzde 120 arttığı bildirildi.

Kudüs ve Mescid-i Aksa Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, şubat ayı boyunca Aksa'ya bin 149 Yahudi yerleşimcinin girdiği, bu sayının ocak ayına oranla yüzde 120 arttığı ifade edildi.

Ocak ayında Aksa'ya 511 Yahudi yerleşimcinin girdiği hatırlatılan açıklamada, 'Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya giriş sayısında ve grup kalabalığında artış gözleniyor. Buna karşın İsrail polisi, onlarca Filistinlinin Aksa'ya girişini engelliyor. Hatta bazılarını tamamen Kudüs'ten uzaklaştırıyor' denildi.

Açıklamada ayrıca Yahudi bayramlarının yaklaşması nedeniyle Mart ve Nisan aylarında bu tür ihlallerin artmasına karşı uyarıda bulunuldu.

Bu sabah da Tapınak Tepesi Mirası Vakfı Başkanı Haham Yehuda Glick'in İsrail güçlerinin eşliğinde Mescid-i Aksa'nın avlusuna provokatif şekilde girdiği bildirilmişti.

İsrail polisinin bazı Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişlerini yasaklarken ve sık sık girişlere kısıtlama getirirken Yahudi yerleşimcilerin ihlallerini arttırması Filistinlilerin tepkisine neden oluyor. Bu tür ihlallere tepki gösteren Filistinliler ile İsrailliler arasında zaman zaman gerginlik yaşanıyor.

Yahudi yerleşimciler, ağustos ayında Nablus'ta Devabişe ailesinin evini kundaklamış, olayda anne, baba ve 18 aylık bebekleri hayatını kaybederken yalnızca 4 yaşındaki diğer çocukları sağ kurtulabilmişti. Söz konusu olayın başlattığı gerginlik, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla giderek tırmanmış, Ekim ayı başından bu yana Batı Şeria ve Kudüs'te yaşanan olaylar ciddi boyutlara ulaşmıştı.
Kaynak: AA