Esnafa 30 Bin Lira Faizsiz Kredi Desteği

AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik: 'Kredi, esnafımızın makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu, hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin liraya kadar yüzde sıfır faizli olarak kullandırılabiliyor'.

AK Parti Burdur Milletvekili ve AK Parti Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı Bayram Özçelik, Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin, 2016 yılında esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi vereceğini bildirdi.

Özçelik, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin esnafa yönelik verdiği 30 bin liralık faizsiz kredi uygulamasında bazı kriterlerin yer aldığına dikkati çekti. Özçelik, esnaf ve sanatkarlar kredi kooperatiflerinden hiç para çekmeyenler ve borcu olmayan üyelerin krediden yararlanma şansı olduğunu belirtti.

Özçelik, esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifi ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) birbirine karıştırıldığına değinerek, açıklamasında şunları kaydetti:

'Bazı esnaf, bu kredinin KOSGEB tarafından verileceği düşüncesine kapılıyor. Türkiye genelinde bu krediyi KOSGEB değil esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifi veriyor. Esnafımız, KOSGEB'den kredi kullanmışsa, devlet diyor ki, 'Aynı andan iki krediden faydalanamazsın. KOSGEB'den kullandıysan, esnaf ve kefalet kooperatifinden kullanamazsın'. KOSGEB'de şuanda kredi kullanan esnaf sayısı çok az. Bu da şunu gösteriyor, esnafın yüzde 90'ı esnaf ve kefaletten kullanıyor. Esnafın KOSGEB'e değil, esnaf ve sanatkarlar kooperatifine müracaat etmeleri gerekmektedir. 16 Aralık 2015 ve 21 Aralık 2016 tarihleri arasında Türkiye Halk Bankası tarafından belirlenen belgelerle bankaya veya esnaf sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatiflerine başvurulması gerekiyor. Şuanda müracaatlar alınıyor. Önümüzdeki aylarda da bu para verilmeye başlanacak.'

Kredilerin kullanım alanları konusunda da açıklamalarda bulunan Özçelik, açıklamasında, 'Kredi, esnafımızın makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu, hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin liraya kadar yüzde sıfır faizli olarak kullandırılabiliyor' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA