Başbakan Davutoğlu, Cizre'deki Operasyona İlişkin Konuştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaralıların olduğu iddia edilen bir binanın bodrum katına güvenlik güçlerinin operasyon düzenlediği yönündeki haberlere ilişkin, "Cizre’de her mücadele demokratik hukuk kuralları içinde şeffaf bir şekilde yürütülmektedir. Herhangi bir şekilde kamuoyunu etkileyecek algı operasyonlarına dikkat edilmesi gerekir. Şırnak Valiliğimizin yaptığı açıklama o anlamda temel referans olarak alınmalıdır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Çankaya Köşkü’nde yaptığı görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Davutoğlu, bir gazetecinin, "Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaralıların olduğu iddia edilen bir binanın bodrum katına güvenlik güçleri operasyon olduğu söyleniyor, bununla ilgili neler söylersiniz?" sorusuna, "Teröre karşı ciddi bir mücadele yürütülüyor. Türkiye’de son dönemde terörün yöntemleri ve uyguladıkları yöntemleri, geliştirdikleri ve ciddi bir Türkiye’de şehirleri de stabilize etmek için çalışmalara girdikleri aşikar. Cizre bu anlamda kritik bir ilçemiz ve birtakım teröristlerin ve silahların geçişi anlamında da son derece istismar edilen bir alanda bulunuyor. Cizre’de bu yönde kamu düzenini tesis etmek, Cizre’de hiçbir silahlı unsurun kalmamasını teminen çok başarılı bir mücadelemiz var. Bu çerçevede şu ana kadar da, sivil zayiatlar konusunda, son derece dikkatli bir operasyon yürütüldü. Sivil zayiat olmamasına büyük özen gösterildi. Bütün yaptıklarımız demokratik hukuk devleti kuralları içinde yürüyen faaliyetlerdir. Dün, bu şeklide çıkan haberlerle ilgili olarak şunu söylemek isterim, resmi olarak bizim tarafımızdan yayınlanmamış hiçbir habere itibar edilmemesi lazım. Bu sabah, Şırnak Valiliğimiz bir açıklama yaptı, sadece ona itibar edilsin. Öyle bir intiba oluşturuluyor ki sanki bir binada çok sayıda yaralı var ve oraya yapılan operasyonlarla çok sayıda ölüm gerçekleşti, bu şekilde yaralıların mevcudiyeti anlamında bir durum teyit edilmedi, defahatlarca oraya ambulanslar gönderdik, ambulanslarla yaralıların taşınmasını istedik, bu yaralıların çoğu terörist unsurlar. Buna rağmen her türlü çaba sarf edildi. Ambulansların yaralılara erişimi engellenmeye çalışıldı, yaralıların ambulanslara da gelişinin de engellenmesi teyit edilen bir haberdi. Önümüzdeki kısa bir zamanda Cizre’de operasyon tamamlanacak. Cizre’de her mücadele demokratik hukuk kuralları içinde şeffaf bir şekilde yürütülmektedir. Herhangi bir şekilde kamuoyunu etkileyecek algı operasyonlarına dikkat edilmesi gerekir. Şırnak Valiliğimizin yaptığı açıklama o anlamda temel referans olarak alınmalıdır" karşılığını verdi.
Kaynak: İHA