Süleyman Çelebi Osmangazi'de Anıldı

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Bursa’nın Gönül Sultanları’ adlı konferansta, Ulucami’nin ilk imamı ve Mevlid’in yazarı Süleyman Çelebi anıldı.

Süleyman Çelebi Osmangazi'de Anıldı
Seyyid Usül Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli katıldı.

Bursa’nın bir şiir şehri olduğunu ifade eden Kemikli, “Bu şehirde çok nitelikli şairler yetişmiştir. Bursa divan edebiyatının kurulduğu yerdir. Tasavvuf edebiyatının en önemli isimleri bu şehirde yetişmiştir. Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Bursa’nın Gönül Sultanları adlı konferansta bu hafta tasavvuf edebiyatının en önemli şahsiyetlerinden biri olan Süleyman Çelebi’yi konu edindik. Süleyman Çelebi, Orhan Gazi ile akrabadır. Saray ile irtibatı olan bir şahsiyettir. Yıldırım Beyazıd döneminde uzunca bir dönem sarayda imamlık yapmıştır. Ulucami inşa edildiğinde Emir Sultan’ın delaletiyle Ulucami’nin ilk imamı olarak görevlendirilmiştir. Çelebi Mehmet iyi bir şairdir, ancak şairliğinden önce iyi bir alim ve bilge kişidir” dedi.

Süleyman Çelebi’nin kültür tarihimiz adına önemli bir şahsiyet olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bilal Kemikli, “Süleyman Çelebi’yi önemli kılan 600 yıldır Türklerin İslam’ı götürdüğü her bölgede okunan Mevlid’i yazmış olmasıdır. Mevlid, bu milletin kötü günlerden kurtulup toparlanmasını ifade eden bir metindir. Ankara Savaşı’nın ardından bunalımların, sıkıntıların yaşandığı bir dönemde yazılmıştır. Süleyman Çelebi, Mevlid’i yazdıktan sonra Osmanlı, Sultan Mehmed Çelebi’nin etrafından toparlanmış ve adeta devletin ikinci kuruluşu gerçekleşmiştir. Bundan dolayı ben Mevlid’i Osmanlı’yı kuran bir metin olarak nitelendiriyorum. Mevlid, o günden bu güne camilerimizde okunur. Kederli ve sevinçli zamanlarımızda, millet olarak yaşadığımız felaketlere karşı ya da kazandığımız zaferlerin ardından Mevlid-i şerif okuruz. Sevinçte ve tasada bizi birleştiren bir metindir. Bu önemli metnin şairi Süleyman Çelebi’yi anıyoruz. Süleyman Çelebi, edebiyatımızda mevlid türü dediğimiz yeni bir türün oluşmasını sağladı. Süleyman Çelebi’den sonra 200’ün üzerinde şair, benzeri bir eseri kaleme almak istedi. Ancak hiçbiri Süleyman Çelebi’nin yakaladığı zirveye ulaşamadı” diye konuştu.

Kaynak: İHA