Kanser Taramaları Ücretsiz Yapılacak

Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Toplantıda 2015 kanser taramaları değerlendirilmesi yapılırken, 2016 kanser tarama hedefleri açıklandı.

Toplantıda konuşan Van Halk Sağlığı Müdürü Yakup İmren, kanser taramalardaki başarının kurumlarının çalışmaları neticesinde elde edildiğini söyledi.

İmren, şöyle konuştu:

'Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilen kanserdir. Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulmasıyla meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sırada yer almaktadır.'

Kanser Tarama Programı çerçevesinde kanser taramalarının ücretsiz yapıldığını dile getiren İmren, erken teşhis ve tedavi alanlarında son yıllarda büyük gelişmeler yaşandığını kaydetti.

İmren, 'Halkımız, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi binasında hizmet veren KETEM'de veya bağlı oldukları Aile Sağlığı Merkezlerinde kanser taramalarını ücretsiz olarak yaptırarak kanserin erken teşhis edilmesini sağlayabilir' dedi.

Toplantının ardından aile sağlığı çalışanlarına teşekkür belgesi verildi.

Kaynak: AA