Cezayir'de Anayasal Düzenlemeler

Parlamentodaki Yeşil Cezayir Koalisyonu ile Adalet ve Kalınma Cephesi Partisi, pazar günü yapılması planlanan oturuma katılmayacağını duyurdu.

Cezayir parlamentosundaki en büyük İslami blok olan Yeşil Cezayir Koalisyonu ile Adalet ve Kalkınma Cephesi Partisi'nin, pazar günü anayasal düzenlemelerin oylanması için yapılması planlanan oturumu boykot etme kararı aldığı bildirildi.

Nahda, El-Islah ve Muctema es-Silm partilerini bünyesinde barındıran koalisyon tarafından yapılan yazılı açıklamada, 'anayasal düzenlemelerin bir uzlaşma ürünü olmaması, derinlemesine tartışılmaması, halk katılımından uzak olması' nedeniyle oylamanın boykot edileceği duyuruldu.

Adalet ve Kalkınma Cephesi Partisi de yaptığı yazılı açıklamada, halkın katılımının olmadığı ve meşruiyetini kaybetmiş bir parlamentoda görüşülen düzenlemelerin, halkın egemenlik hakkını kullanmasını sağlayacak bir anayasanın oluşturulması umudunu gerçekleştirmeyeceği ifade edildi.

Cezayir Sosyalist Güçler Cephesi Partisi de dünkü açıklamasında, 'Cezayir halkına hizmet etmediği ve istikrarı tehdit ettiği' gerekçesiyle oylamanın yapılacağı oturuma katılmayacağını duyurmuştu.

Proje kapsamında anayasanın 73 maddesinde değişiklik yapılması ve 37 yeni maddenin eklenmesi planlanıyor. Düzenlemeler arasında Amazik dilinin Arapça'dan sonra ülkenin ikinci resmi dili olması, cumhurbaşkanına sadece 2 dönem seçilme hakkı tanınması ve seçim sürecini gözlemlemek için bağımsız bir heyetin kurulması yer alıyor.

Kaynak: AA