Japonya'dan Filistinli Mültecilere Destek

Japonya, Gazze, Batı Şeria, Suriye ve Lübnan'daki mültecilere destek için UNRWA'ya 38 milyon dolar yardımda bulundu.

Japonya'nın, Filistinli mültecilere destek amacıyla Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) 38 milyon dolar yardımında bulunduğu bildirildi.

UNRWA'dan yapılan yazılı açıklamada, 'Japonya'nın Filistin Büyükelçisi Takeshi Okubo ile UNRWA Genel Komiser Yardımcısı Sandra Mitchell arasında bugün UNRWA'nın Ramallah'taki Kalendiya merkezinde imzalanan anlaşma çerçevesinde Japonya hükümeti, UNRWA'ya 38 milyon 210 bin dolar yardımda bulundu' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, söz konusu yardımın Japonya'nın şu ana kadar yaptığı en büyük yardım olduğuna dikkat çekilerek, bağışın 15 milyon dolarının, UNRWA'nın sağlık ve eğitim hizmetleri ile Gazze'deki acil insani ihtiyaçlar için ayrılacağı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca yardımın 20 milyon 870 bininin de Batı Şeria, Lübnan ve Suriye'deki Filistinli mülteciler, geri kalan 2 milyon 340 bin doların ise Batı Şeria'daki Akabe Ceber Mülteci Kampı'nda kanalizasyon şebekesi inşaatı için tahsis edildiği ifade edildi.

UNRWA Genel Komiser Yardımcısı Sandra Mitchell de bu yardımların Gazze başta olmak üzere Ortadoğu'nun çeşitli ülkelerinde ikamet eden Filistinli mültecilerin sağlık ve eğitim ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılayacağını kaydetti.

BM verilerine göre, sayıları yaklaşık 5 milyon olan Filistinli mültecilerin 2 milyon 100 bini Ürdün’de, 1 milyon 300 bini Gazze’de, 914 bini Batı Şeria’da, 500 bini Suriye’de, 447 bini ise Lübnan’da yaşıyor.

Filistinliler, Ürdün’de 10, Suriye’de 9, Lübnan’da 12, Batı Şeria’da 19 ve Gazze’deki 8 mülteci kampında iskan ediliyor. 1949 yılında kurulan UNRWA, Filistinli mültecilere sağlık, eğitim, rehabilitasyon ve koruma alanlarında destek veriyor.
Kaynak: AA