Diyabet Bunama Hastalığına Yakalanma Riskini Arttırıyor

Medicana Samsun Hastanesi Nöroloji Bölümü Uzm. Dr. Adem Akkurt, diyabetin nörolojik hastalıklarla yakın ilişkisi olduğuna dikkati çekti.Akkurt yaptığı yazılı açıklamada, insanların diyabete karşı düzenli kan şekeri kontrollerini yaptırması gerektiğini belirtti.

Bunama hastalıkları denildiğinde akla ilk olarak Alzheimer geldiğini vurgulayan Akkurt, bu kanaatin oluşmasındaki en büyük etkenin Alzheimer hastalığının bunama çeşitleri içinde en büyük sınıfı oluşturması olduğunu vurguladı.

İkinci sıklıkta görülen bunama çeşidinin 'Vasküler demans' olarak adlandırılan damarsal bunama hastalığı olduğunu ifade eden Akkurt, 'Burada tıkanan damarlar beynin küçük kılcal damarları olduğu için tıkandığı süreçte bulgu vermez. Buradaki risk faktörü damarsal tıkanmaya neden olan tüm etkenler. Bu etkenler içinde tansiyon yüksekliği ve diyabet hastalığı, diğer damar tıkanıklığı nedenlerinde olduğu gibi ilk sırayı almaktadır' ifadelerini kullandı..- 'Diyabet nörolojik hastalıkların gelişmesinde ciddi rol oynuyor'

Akkurt, damarsal bunama hastalığı için diyabetin kesin risk faktörü olarak görüldüğü ifade ederek, yapılan çalışmalarda diyabetin Alzheimer açısından da risk faktörü olduğu yönündeki görüşler olduğunu anımsatarak, Colombia Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, diyabeti olan Alzheimer hastalarında kan şekeri kontrolü iyi olmayan hastalarda Alzheimer hastalığının seyrinin daha kötü olduğunun belirlendiğini kaydetti.Akkurt, kesin tedavisi olmayan Alzheimer hastalığının, tedavi seçenekleri ile ilerleme hızının yavaşlatılabileceğini ve bunama hastalığına yakalanma riskini azaltmak için kan şekeri kontrolünün düzenli sağlanması gerektiğini ifade etti.
Kaynak: AA