28 Şubat üzerinden 19 yıl geçti

Türkiye yakın tarihine damga vuran 28 Şubat post-modern darbesi 19. yılında.

28 Şubat üzerinden 19 yıl geçti
28 Şubat üzerinden 19 yıl geçti
28 Şubat postmodern darbesinin üzerinden tam 19 yıl geçti. Askerlerin seçilmiş hükümeti devirmek için başlattıkları süreç, devlet ve toplum üzerinde büyük tahribatlara yol açtı. Karanlık odaklar, 28 Şubat 1997 tarihinde yapılan dokuz saat süren MGK toplantısıyla, Refahyol hükümetinin düşürülmesi için düğmeye bastı. Askerler; medya, yargı ve sivil toplum örgütü kisvesi altındaki kuruluşları brifinglerle, cadı avına hazırladı. Ve Türkiye tarihinin en karanlık dönemlerinden biri başlamış oldu.

Binlerce insan irticacı diye fişlendi. Başörtüsü nedeniyle öğrenciler, öğretmenler okullarından atıldı. Toplumun her kesiminden inançlı insanlar işlerinden edildi, kumpas kuran mahkemeler aracılığıyla hapislere tıkıldı. 'İrtica' paranoyası üzerinden kadın, erkek, çocuklara zulmedildi. Seçilmiş hükümet, karanlık güçlerin oyunlarıyla düşürüldü. Bunu fırsat bilen Türkiye düşmanları, ceplerini doldurdu. El konulan bankalar aracılığıyla 50 milyar dolar hortumlandı. Erbakan'la birlikte toparlanan Türkiye'nin ekonomisine de büyük darbe vuruldu. Yükselen Anadolu sermayesinin önü kesildi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na ithaf edilen '28 Şubat 1000 yıl sürecek' sözüyle anılan darbenin mimarları bugün tarih sahnesinden silindi. Ancak bu karanlık dönemin yarattığı travma ve tahribat daha 1000 yıl konuşulacak gibi. Okullarda, iş dünyasında, memuriyette, askeriyede, siyasette, yargıda, medyada kısaca hayatın her alanında cadı avı başlatan ve fişlemelerle binlerce insanın hak ve özgürlüklerini gasp eden bu korku rejiminin açtığı tahribatın yaraları AK Parti hükümeti tarafından büyük oranda sarılsa da hâlâ tam olarak giderilebilmiş değil.