Ebola Uzun Vadeli Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor

Ebola geçiren hastaların çoğunda halsizlik, hafıza kaybı ve depresyon belirtileri görülüyor.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) doktorları, Ebola tedavisi gören çoğu hastada uzun vadeli sağlık sorunlarının görülebileceğini bildirdi.

BBC'nin haberine göre, Liberya'da yapılan çalışmalar, Ebola hastalarında taburcu olmalarının ardından geçen altı ay içinde halsizlik, hafıza kaybı ve depresyon belirtileri görüldüğünü ortaya koydu.

Nöroloji Akademisi yıllık toplantısında sunulan deliller, Ebola tedavisi gören hastaların bir kısmında 'aktif intihar' eğilimleri ya da halüsinasyonlar ortaya çıktığını gözler önüne serdi.

Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsünden (NINDS) Dr. Lauren Bowen yaptığı açıklamada, ilk analizlerin, Ebola tedavisi görmüş 82 kişinin çoğunda menenjit, halüsinasyonlar ya da komaya girme dahil ciddi nörolojik sıkıntıları ortaya koyduğunu belirtti.

Uzun süreli sorunların, tedaviden altı ay sonra görülmeye başlandığını kaydeden Bowen, hastaların üçte ikisinde sürekli baş ağrısının yanı sıra halsizlik, yarısında da depresif semptomlar ve hafıza kaybı görüldüğünü ifade etti.

Araştırma esnasında, hastaların ikisinde intihar eğilimi görüldüğünü bildiren Bowen, 'İnsanlar hafızalarını kaybettiğinde, bu durum onların normal yaşantılarını da etkiliyor. Ebola bu insanları terk etmiş olmuyor' dedi.

Batı Afrika'da 17 binden fazla kişi Ebola'ya yakalanmıştı.

Ebola salgınının Sierra Leone'da 7 Kasım'da, Gine'de 29 Aralık'ta sona erdiğini duyuran Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 14 Ocak'ta da salgının devam ettiği tek ülke olan Liberya'da, Ebola virüsünün azami geçiş süresinin iki katı olan 42 günlük sürenin vaka olmadan atlatıldığını açıklamıştı. Gine'nin güneyinde 2013 yılının aralık ayında başlayan salgın, daha sonra Liberya ve Sierra Leone'ye sıçramış ve 7 ülkede daha Ebola vakalarına rastlanmıştı. Salgın nedeniyle 11 bin 316 kişi yaşamını yitirmişti.

Kaynak: AA