Pakistan'dan Nükleer Caydırıcılık Vurgusu

Pakistan Ordusu'ndan yapılan açıklamada, nükleer silahlanmanın Güney Asya'da istikrarın sağlanmasında caydırıcı etkisini sürdürdüğü bildirildi.

Pakistan Ordusu'ndan yapılan açıklamada, nükleer silahlanmanın Güney Asya'da istikrarın sağlanmasında caydırıcı etkisini sürdürdüğü bildirildi.

Pakistan'ın milli güvenlik kurulu toplantısı niteliği taşıyan ve genelkurmay başkanı,kuvvet komutanları ile bakanların da yer aldığı Pakistan Ulusal Komuta Otoritesi'nin 22. toplantısı Başbakan Navaz Şerif Başkanlığı'nda başkent İslamabad'da gerçekleştirildi.

Ordu Sözcülüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, toplantıda, konvansiyonel ve stratejik silahlanma konularının görüşüldüğü belirtildi. Pakistan'ın ulusal güvenliğinin sağlanması için gerektiğinde her türlü tedbiri almaktan çekinilmeyeceği ifade edilen açıklamada, iç ve dış her türlü tehdide karşı efektif cevaplar verileceği vurgulandı.

Açıklamada, ülkenin yürüttüğü nükleer silah programının çok yönlü olarak değerlendirildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

' Çeşitli balistik füze denemelerinin başarılı olarak gerçekleştirilmiş olmasından memnuniyet duyulurken, nükleer silahlanmanın Güney Asya'da istikrarın sağlanmasında caydırıcı etkisini sürdürdüğü tekrar edilmiştir. Ulusun çıkarlarının korunması için her türlü tedbirin alınmasından asla çekinilmeyeceği gibi bunun yanı sıra Güney Asya'da barış içinde yaşanması, huzur ve istikrarın kalıcı olması için nükleer silahların kısıtlanmasına yönelik kapsamlı görüşmelerin yapılması da arzulanmaktadır. Pakistan, sorumluluk sahibi nükleer güç olma politikasını sürdürmeye de devam edecektir. '

Pakistan'da 2000 yılında kurulan Ulusal Komuta Otoritesi çatısı altında ülkenin nükleer güvenlik politikaları mutat olarak düzenlenen toplantılarla masaya yatırılıyor.

Pakistan , 1998 yılında Hindistan'ın nükleer silah sahibi olduğunu ilan etmesinin ardından giriştiği denemeleri başarı ile tamamlayarak nükleer silah sahibi ülkeler arasına girmişti. Pakistan Ordusu'nun envanterinde 100-120 adet aralığında nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip balistik füze olduğu biliniyor.

Başbakan Navaz Şerif'in, 31 Mart-1 Nisan tarihlerinde Washington'da düzenlenecek nükleer güvenlik zirvesine katılması bekleniyor.

Kaynak: AA