İçişleri Bakanı Ala Hakkındaki Gensoru Önergesi

AK Parti Grup Başkanvekili Turan: 'Bütün riskleri üzerimize aldık. 'Baldıran zehri' dedik. 'Bu ülkede kan akmasın' dedik. 150 yıllık sorunu masaya yatırdık. Ne yaptınız? Esad'a köle oldunuz'

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM Genel Kurulunda HDP'lilere, 'Bütün riskleri üzerimize aldık. Baldıran zehri dedik. Bu ülkede kan akmasın dedik. 150 yıllık sorunu masaya yatırdık. Ne yaptınız? Esad'a köle oldunuz' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin yapılan görüşmelerde konuşan önerge sahibi HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı yerlerde vahim hak ihlalleri yaşandığını ileri sürerek, bunlardan Ala'yı birinci derecede sorumlu tuttuklarını söyledi.

Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı yerlerde yaşam hakkının ve bir dizi hakkın ihlal edildiğini ileri süren Kürkcü, uygulamanın yasaya veya uluslararası yasalara uygun olmadığını savundu. Kürkcü, bir toplumun hayatında sokağa çıkma yasağından daha önemli bir kısıtlamanın olamayacağını söyledi.

Kürkcü, şöyle devam etti:

'Herhangi bir yasadan kaynağını almayan bir uygulamanın gerisinde ne var? Bunu sorduğumuzda bize 'terörle mücadele ediyoruz' deniliyor. Bunun da yasası var. Bunun da tanıma ihtiyacı var. Hangi tanıma göre neyi terörist tanımlıyorsunuz. Şu anda 160 sivilin hayatını kaybettiğini görüyoruz. Bu insanların hiçbirinin şiddete dayalı vasıtalarla, eylemde bulunmakla ilgisi yoktur. 'Çöktürme harekat planı var mı' diye sordum, yanıt alamadım. Halka karşı böyle bir plan yapamazsınız. 300 bin kişiyi yerinden etme planı yapamazsınız. 15 bin yurttaşı öldürmeyi hedefleyen bir tasarının sahibi olamaz hükümet. Ben sizi yavaşlatılmış, zamana yayılmış bir soykırım planına razı olmakla itham ediyorum.'

Kürkcü'nün bu sözlerine AK Partili milletvekilleri 'ayıp be ayıp' diyerek tepki gösterdi.

- Etek tartışması

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, sataşma olduğu gerekçesiyle söz alarak, Kürkcü'nün 'insafsız ve ahlak dışı' söylemde bulunduğunu ifade etti.

Turan, 'Ben değil, biz 317 AK Parti'li vekil, sizin o etek giyen erkek arkadaşınıza benzemeyiz. Bağırmayacaksınız. Burası Kandil değil, milletin kürsüsü. Biz 317 arkadaş dağda tetik çekip de şehirde saz çalmanıza benzemeyiz' dedi. Turan, Allah'tan başka kimseden korkmadıklarını söyledi.

Sessizliklerinin edeplerinden olduğunu dile getiren Turan, '317 arkadaşımızın hiçbirisi soykırımcı değildir. Sessiz kalamaz, sabredemez buna. Kimin kana bulandığını gördünüz. Bütün riskleri üzerimize aldık. 'Baldıran zehri' dedik. 'Bu ülkede kan akmasın' dedik. 150 yıllık sorunu masaya yatırdık. Ne yaptınız? Esad'a köle oldunuz. Zerre kadar vicdanınız, onurunuz varsa aynaya bakacaksınız, bu kanın sorumlusu kim göreceksiniz' ifadesini kullandı.

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, 'Etek giyme meselesini cinsiyetçi bir yaklaşım olarak gördüğümüzü ifade etmek istiyorum. Bu tanımı kadınlara yapılmış bir hakaret olarak nitelendiriyorum' dedi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, 'Eğri oturalım doğru konuşalım. Ben 'çöktürme harekat planı var mı' diye soruyorum? Ben sorumlu kişilerden yanıt istiyorum. Tutalım ki hepsi terörist. Teröristi kurşuna mı dizeceksiniz? Bunun böyle çözülmeyeceğini göreceksiniz' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP grubu adına söz talebini geri çektiklerini açıkladı.

Akçay, 'Terör saldırılarının her geçen gün arttığı, adına çözüm denilen süreçte güçlendirilen terör örgütünün canımızı yaktığı, tünellerin ve çukurların kazıldığı, barikatların kazıldığı bir ortamda, güvenlik kuvvetlerimiz vatan ve millet aşkıyla teröristlerle mücadele ediyor ve asayişi sağlamaya çalışıyor. Biz asıl hedefin 28 Şubat'ta Dolmabahçe'de 10 maddelik mutabakat metni açıklanırken birlikte fotoğraf veren Efkan Ala olmadığını düşünüyoruz. Önergeye ret oyu vereceğimizi belirtiyorum' diye konuştu.

- 'Bunun hesabını vereceksiniz'

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise sokağa çıkma yasaklarının valiler tarafından uygulandığını belirterek, AK Parti sıralarına 'Siz bu işlediğiniz suçlarda boğulacaksınız. Bunun hesabını vereceksiniz' diye seslendi.

Beştaş, demokratik siyasetin rolünü oynaması gerektiğini belirterek, Anayasada herkesin eşit ve özgür yurttaşlar olarak yerini alması gerektiğini kaydetti.

Beştaş, şunları söyledi:

'Empati yaparsak birbirimizi daha iyi anlayacağız. Bizim tek derdimiz vardı, sivillerin yaşam hakkının ihlal edilmemesiydi. Bizim yaptığımız bütün görüşmeler bu ülkede bir katliama izin vermemek üzerinden planlanmıştır. Bu ilgisizlik gerçekten Türkiye'yi bölüyor. Bu gensorunun asıl konusu Cizre'deki bodrumdur. Türkiye'de 2016 yılında büyük bir senaryo yürürlüğe konulmuş ve adım adım planlanmıştır. Tek bir insanın hayatı her şeyden daha değerlidir. Bu anlattıklarım insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur.'

Beştaş'ın konuşmasını tamamlayarak yerine oturmasının ardından AK Parti ile HDP milletvekilleri arasında laf atmalar yaşandı. Tartışmanın uzaması üzerine TBMM Başkanvekili Buldan, birleşime ara verdi.
Kaynak: AA