Başbakan Davutoğlu, Ankara Valiliğinde Birifing Aldı

Davutoğlu: (2) 'Türkiye geneliyle ilgili güvenlik tedbirleri dışında özel bir güvenlik mekanizması ve Ankara'nın, Başkent'in hususiyetlerini de gözeten bir eylem planı hazırlanacak' 'Hangi siyasi görüşe sahip olursak olalım, hangi fikri benimsiyor olursak olalım, hangi etnik veya mezhebi kimliğe sahip olursak olalım, hangi ideolojik düşünceye sahip olursak olalım sonunda Türkiye'den başka gidecek bir yerimiz yok, Ankara'dan başka da başkentimiz yok' 'Türkiye'nin huzuru, Ankara'nın başkent olarak huzuru hepimizin sorumluluk alanı içerisindedir, siyasi partilerin tümünün. Çünkü eğer burada güvenlik sağlanmazsa siyasi faaliyet yapmak da imkanı kalmaz'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Türkiye geneliyle ilgili güvenlik tedbirleri dışında özel bir güvenlik mekanizması ve Ankara'nın, Başkent'in hususiyetlerini de gözeten bir eylem planı hazırlanacak' dedi.

Davutoğlu, Ankara Valiliğinde aldığı il brifinginin ardından yaptığı açıklamada, 'Bugün ele aldığımız en temel husus, Ankara'ya has, Başkent güvenlik anlayışı ve konsepti bağlamında bir çalışmayı en kısa zamanda, bugün ele aldığımız prensipler etrafında şekillendireceğiz ve Başkent'e has ve Başkent'in özelliklerini gözeten yeni bir güvenlik anlayışıyla meseleyi ele alacağız' ifadesini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, bu bağlamda bu güvenlik anlayışının yansıması olarak, Ankara'nın, Türkiye'nin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi arasında hem başkent olması hem de tüm arterlerin, yol geçişlerinin, otobanların, hızlı trenlerin ve karayollarının kesiştiği bir alan olması itibarıyla, sadece Ankara'daki yerleşik güvenlik tedbirleri değil transit geçişler üzerindeki güvenlik tedbirlerini de gözününe alacak, her bir geçişi, insan hareketliliğini kontrol edebilecek, daha etkin, proaktif ve alan kontrolüne dayalı bir yaklaşımı egemen kılacaklarını kaydetti.

Emniyet birimlerinden ve jandarmadan Ankara'da ihtiyaç olan personel ve ekipman değerlendirmesi aldığını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

'Geçen yıl 6-7 Ekim olayları sonrasında yaptığımız değerlendirmelerle tüm illerimizde çok ciddi bir ekipman yenilenmesi ve teçhizat takviyesi söz konusu olmuştu. Sadece çarpıcı bir rakam olarak zikredeyim. Bundan 2-3 yıl önce 10 rakamları civarında olan TOMA stoku Ankara'da şu anda 70'i aşmış durumda. İhtiyaç olduğunda, gerektiğinde güvenlik tedbirleri alacak, teçhizat takviyesi yapacak güce de sahibiz. Bu anlamda güvenlik birimlerine net olarak şu talimatı verdim; hiçbir şekilde mazeretle gelinmemeli, ne ihtiyaç varsa, ne teçhizat takviyesi yapılması gerekiyorsa bunu en süratle yapacağız. Personel takviyesi gerekiyorsa personel takviyesi yapacağız. Ankara'nın özelliklerinden kaynaklanan özel bazı eğitilmiş uzman güvenlik alanları söz konusuysa bunların eğitimi yapılacak. Bu konularda da özellikle ekipman konusundaki yeterlilik bilgisinin tarafıma sunulmuş olmasından memnun oldum. Dolayısıyla bu anlamda gerekli tedbirler alınıyor ve alınacak.'

- 'Çok kritik bir süreçte tüm dünya'

Özellikle yol kontrolleri ve daha görünür güvenlik tedbirleri bağlamında gerekli adımları bundan sonra da atmaya kararlı olduklarını vurgulayan Davutoğlu, 'Çok kritik bir süreçte tüm dünya. Çok kırılgan bir güvenlik anlayışı hakim. 11 Eylül'den bu yana zaten tüm dünyada güvenlik konseptine geçiş var. Birçok ülkede halkın güvenlik konusunda bilinçlendirilmesine dönük çalışmalar yapıldı. 11 Eylül sonrasında ABD ve dünyanın birçok yerinde güvenlik konsepti konusunda halkın bilinçlendirilmesi yönünde adımlar atıldı. Bu kesinlikle özgürlüklerden, demokratik haklardan taviz vermek anlamına gelmedi, gelmiyor. Nasıl bu ülkelerde bu anlamda yeni bir güvenlik anlayışı için halkın bilinçlendirilmesi ve halkın bu güvenlik anlayışının parçası kılınması oralarda demokrasiyi azaltmamışsa, Türkiye'de de bu güvenlik ihtiyaçlarının, ki biz ABD gibi iki okyanus ile dünyanın diğer kalan bölgelerinden ayrılmış bir ülke değiliz, tam da jeopolitik fay kırılmalarının ortasındayız. Burada halkımıza en temel mesajımız, bu yeni güvenlik anlayışı ve ihtiyaçları çerçevesinde en büyük desteği halkımızdan bekliyoruz. Bir farkındalık oluşturmamız lazım' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Halkın omuz omuza vermediği hiçbir güvenlik konsepti başarıya ulaşamaz'

Türkiye'nin etrafında büyük ateş çemberleri olduğunu dile getiren Davutoğlu, münferit terör olaylarının hepsinin yürekleri yaktığını kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybeden 28 kişiye Allah'tan rahmet dileyerek, aileleriyle dün hem GATA'ta hem de Kocatepe Camisinde birlikte olduğunu, her birisinin acısını paylaştığını söyledi.

Türkiye'nin tüm bu acı olaylara rağmen demokrasisini işlettiğini belirten Davutoğlu, iki genel seçimi bihakkın yaptığını, ekonomik kalkınma anlamında OECD'de en hızlı kalkınan ülke olduğunu, dünyada Çin ve Hindistan'dan sonra en hızlı kalkınan ülke konumunu koruduğunu anlattı.

Bunların herkesin başarısı olduğunu söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

'Bu terör örgütlerinin de en temel hedefi halkımızı bir paniğe sevk etmek, Türkiye'de bir kaos ortamı olduğu yönünde bir kanaat uyandırmak, psikolojik bir travma yaratmaktır. Burada canlarımız tek tek hedef alınmıştır ama onun ötesinde hedef alınan milletimizin soğukkanlı tutumudur ve milletimizin bu öz güvenini sarsmaktır. O bakımdan şimdi hepimizin yapması gereken, böyle bir kritik coğrafyada demokrasimizi yaşatırken, ekonomimizi kalkındırırken, en çok ihtiyacımız olan husus istikrardır.

Bu istikrar içerisinde güvenlik birimlerimizin çalışmalarına katkıda bulunmak tüm vatandaşlarımızın görevidir. Bu konuda ciddi bir kampanya yürütmeye ihtiyacımız var. Yani, şüpheli bir durum söz konusu olduğunda... Daha önce 11 Eylül öncesinde ABD'de görülmemiş bazı uygulamaların daha sonra ortaya çıkma ihtiyacı hasıl oldu. Çünkü nihayet halkın sahiplenmediği hiçbir süreç başarıya ulaşamaz, halkın omuz omuza vermediği hiçbir güvenlik konsepti başarıya ulaşamaz.'

Başbakan Davutoğlu, 'Hangi siyasi görüşe sahip olursak olalım, hangi fikri benimsiyor olursak olalım, hangi etnik veya mezhebi kimliğe sahip olursak olalım, hangi ideolojik düşünceye sahip olursak olalım sonunda Türkiye'den başka gidecek bir yerimiz yok, Ankara'dan başka da başkentimiz yok. Sonunda burada, düşününüz ki Allah muhafaza bir deprem olsa nasıl binanın alt ve üst katlarında yaşayanların farklı düşüncelere sahip olması onların kaderini değiştirmiyorsa bugün terör de insan eliyle yapılan en büyük depremdir' diye konuştu.

Davutoğlu, kendilerine her türlü eleştirinin getirilebileceğini, herkesin siyasi görüşlerde farklı konuları gündeme getirebileceğini belirterek, 'Ama Türkiye'nin huzuru, Ankara'nın başkent olarak huzuru hepimiz sorumluluk alanı içerisindedir. Siyasi partilerin tümünün. Çünkü eğer, burada güvenlik sağlanmazsa siyasi faaliyet yapma imkanı da kalmaz' dedi.

- 'TBMM, işgal orduları Polatlı'ya geldiğinde dahi çalışmalarına ara vermedi'

Ankara'daki terör saldırısının TBMM'den çok uzak olmayan bir mesafede gerçekleştiğini, saldırının yaşandığı anda AK Parti TBMM Grup Başkanvekilinin kendisini aradığını anımsatan Davutoğlu, 'Grup Başkanvekilimiz 'Meclis çalışmalarına ara verelim mi' dediğinde kendisine talimatım açık ve net olmuştu. 'TBMM, işgal orduların Polatlı'ya geldiğinde dahi çalışmalarına ara vermedi. TBMM'yi bundan sonra hiçbir güç çalışmasına ara vermek zorunda bırakamayacak. Eğer bir dakika dahi ara verirseniz terör örgütü hedefine ulaşmış olur. Ara verilmeyecek' dedim. Grup Başkanvekilimiz, diğer grup başkanvekilleri ve partilerle görüştü. Onlar da aynı olgun tavrı sergilediler. Meclisimiz çalışmasına devam etti. İşte bu örnek tavır hep sürdürmemiz gereken bir tavırdır' değerlendirmesinde bulundu.

Terör örgütünün sadece canı ve bedeni değil ruhu ve psikolojiyi de hedef aldığının altını çizen Davutoğlu, 'Canlarımızı büyük bir hüzünle, ızdırapla toprağa defnederken, eminim ki onlar sağ olmuş olsalar da 'Aman terörün bu oyununa düşmeyin, biz canımızı feda ettik ama siz geride kalanlar omuz omuza verin ve ülkenin kaderini birlikte şekillendirin, teröristleri sevindirmeyin' derdi bize manevi bir sesle. Ben dün o sesi gerek GATA'daki törende gerekse Kocatepe'deki törende şehitlerimizin yakınlarında gördüm. O vakur tavırları dolayısıyla sivil ve asker tüm şehitlerimiz ailelerini saygıyla selamlıyorum' dedi.

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Şimdi yapmamız gereken, Ankara için özel, Türkiye'nin geneliyle ilgili güvenlik tedbirleri dışında, özel bir güvenlik mekanizması ve başkentin hususiyetlerini de gözeten eylem planı hazırlanacak. Bunda hem yaşadığımız münferit terör eylemleri, yani bir terör eyleminin gerçekleşmesi, Gar gibi, Merasim Sokak'ta olan gibi, hem de kitlesel eylemler üzerinden bazı provokasyonların olması ihtimaline karşı alınacak tedbirler güvenlik birimlerimizin çabalarıyla bir eylem planına dönüştürülecek. Önce İçişleri Bakanımıza sonra da bana tevdi edilecek. Bu genelge halinde tüm Ankara'daki kurumlara tevdi edilecek. Ankaralılardan beklentimiz, bu güvenlik konseptine, ortak güvenlik anlayışımıza sahip çıkmaları, güvenlik birimlerimize destek olacak şekilde gördükleri her risk unsurunu, karşı karşıya kalabilecekleri muhtemel her risk unsuru konusunda iletişime geçecek şekilde ve kendileri de tedbir alacak şekilde bizimle tam bir işbirliği halinde başkentimizi korumak. Bu konuda, eminim zamanla özellikle de güvenlik birimlerimizin alacağı tedbirlerle ve halkımızın vereceği destekle hep beraber terörü yenilgiye uğratacağız, hep beraber teröristlerin ortaya çıkarmaya kalkışacağı psikolojiyi bertaraf edeceğiz. Bu ülkenin sahipleri biziz, bu ülkenin sahipleri olarak da hep 'Bu teröre karşı omuz omuzayız' mesajını vereceğiz.'

(Sürecek)
Kaynak: AA