Suriye İçin Varılan Ateşkes Anlaşması

ABD Savunma Bakanlığı: 'Anlaşmaya kimin uyup kimin uymadığını yakından izleyeceğiz ve ateşkes ihlali durumunda gerekirse buna cevap vereceğiz'.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Suriye'de ateşkes için Münih'te geçen hafta varılan anlaşmaya kimin uyup kimin uymadığını yakından izleyeceklerini ve ateşkes ihlali durumuna 'gerekirse cevap vereceklerini' söyledi.

Cook, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın Suriye'deki eylemlerini takip edeceklerini belirtti. Rusya'nın son günlerdeki hava saldırılarını hatırlatan Cook, 'Hastanelerin vurulmasından ABD ve koalisyon güçleri sorumlu değil. Kesin olarak kimin yaptığını söyleyebilecek konumda da değiliz ama bölgede Rusların son günlerdeki davranışları hakkında sorular var' ifadesini kullandı.

Cook, 'Anlaşmaya kimin uyup kimin uymadığını yakından izleyeceğiz ve ateşkes ihlali durumunda gerekirse buna cevap vereceğiz' dedi.

Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun Münih toplantısında alınan ve 1 Mart'ta başlaması planlanan ateşkese tarafların uyması gerektiğini ifade eden Cook, 'Buna uyulmazsa bu karar alma sürecimizin ilerlemesinde hesaba katmamız gereken bir şey olur' diye konuştu.

Pentagon Sözcüsü, 'gerekirse cevap vermekten' ne kastettiği sorusuna 'Sahadaki duruma göre askeri harekatımızı uyarlayabiliriz. Başından beri yaptığımız şey de zaten bu' yanıtını verdi.

DAEŞ'in bitirilmesi ve Suriye krizinin barışçıl yollardan çözülmesi için çalıştıklarını vurgulayan Cook, 'Rusya ve diğerleri uyarsa bu ateşkes anlaşması yeni bir işaret ve yeni bir çizgi. Biz de bunu imzalayanlardan biriyiz' dedi.
Kaynak: AA