Sarkozy Hakkında Yine Dava Açıldı

Sarkozy, 2012 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin finansmanı konusunda usulsüzlük yapmakla suçlanıyor.

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında, 2012 yılındaki seçim kampanyasında usulsüzlük yaptığı suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında dava açıldı.

Paris Savcısı François Molins, yaptığı yazılı açıklamada, sorgu hakimi Serge Tournaire tarafından bugün bütün gün ifadesi alınan Sarkozy hakkında, ‘’2012 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin finansmanı konusunda usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle dava açıldığını’’ duyurdu.

Savcılığın bugünkü kararıyla Sarkozy hakkında şu ana kadar açılan dava sayısı ikiye çıktı.

Ana muhalefetteki Cumhuriyetçiler Partisi lideri Sarkozy, kaybettiği son cumhurbaşkanı seçim kampanyasının finansmanında, tanıtım ve halkla ilişkiler kampanyasını yürüten Bygmalion şirketinden sahte fatura almakla suçlanıyor.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların harcayacağı yasal sınır 22,5 milyon avro.

Aynı soruşturma çerçevesinde Bygmalion şirketi de Sarkozy’nin seçim kampanyası masraflarını gizlemek için sahte fatura düzenlemekle suçlanıyor. Bu yöntemle seçim harcamalarının parti faaliyeti gibi gösterilip, Sarkozy’nin seçim kampanyasında yasal sınır olan 22,5 milyon avronun üzerine çıkılmamasının sağlandığı ileri sürülüyor.

Bu skandal ortaya çıktığında partinin eski Genel Sekreteri Jean François Cope istifa etmek zorunda kalmıştı.

Sarkozy hakkında daha önce ‘’yetki suiistimali’’ suçlamasıyla 2014 yılında bir dava daha açılmıştı. Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi tarafından seçim kampanyasına usulsüz mali destek sağlandığı gerekçesiyle açılan soruşturma çerçevesinde telefonları dinlemeye alınan Sarkozy’nin, kendisi ile ilgili başlatılan başka bir adli soruşturma ile ilgili mahkemeden bilgi alabilmek için ‘’nüfus ticareti yaptığı ve duruşmaların gizliliği ilkesini ihlal ettiği’’ gerekçesiyle’’ 2014 yılında hakkında ilk dava açılmıştı.

Sarkozy, bu davada L’Oreal skandalı hakkındaki soruşturma dosyalarına girmesi için Yargıtay savcılarından Gilbert Azibert’e, Monaco’da yüksek bir görev önermekle suçlanıyor.

Savcılar, 2013 yılında Libya devrik lideri Kaddafi’den milyonlarca avro seçim yardımı aldığı öne sürülen Sarkozy ve avukatını dinleme kararı çıkarmıştı. Sarkozy’nin, avukatı Herzog ile yaptığı görüşmelerde, L’Oreal soruşturması kapsamında polis ve savcılardan bilgi sızdırdığı belirlenmişti.

Kaynak: AA