Özel İstihdam Büroları Tasarısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba: 'Tasarı işçinin, emekçinin ölüm fermanıdır. Bu fermanı AKP'nin boynuna asmak ise bizim boynumuzun borcudur'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Özel İstihdam Büroları tasarısının işçinin, emekçinin ölüm fermanı olduğunu savundu.

Ağbaba, yazılı açıklamasında, iktidarın başta kıdem tazminatını fiilen ortadan kaldıracak düzenleme olmak üzere, çalışanları köleliğe mahkum edecek düzenlemeleri hayata geçirmeye çalıştığını ileri sürdü.

'Siyasi tarihimizde işçiye, emekçiye, çalışana bu denli düşman bir iktidar olmadı' ifadesini kullanan Ağbaba, AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu Özel İstihdam Büroları tasarısının; 'vahşi kapitalizmin, AKP açgözlülüğünün ve emek düşmanlığının' birleşimi olduğunu iddia etti.

Önerilen düzenlemeyle beraber kıdem tazminatının fiilen ortadan kaldırıldığını, işçinin işveren karşısında güçsüz duruma düştüğünü kaydeden Veli Ağbaba, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

'Bu tasarı, çalışanların en temel haklarını ellerinden almakta, onları köle statüsüne indirmektedir. Bu tasarı yasallaşırsa fiilen kıdem tazminatı ortadan kalkmış olacak, işveren kıdem tazminatı hakkının muhatabı olmaktan çıkacak. Ayrıca Özel İstihdam Büroları üzerinden 'geçici iş ilişkisi' kurma imkanı verilmesi ise 'dayıbaşılık' sisteminin yasal çerçeveye oturtulmasıdır. Esnek çalışma denilerek işçi lehine var olan haklar kaldırılıyor. Bu istenen düzenlemeler basit düzenlemeler değildir, tüm çalışanlar için kölelik şartlarının altyapısının oluşturulmasıdır. Tasarı işçinin, emekçinin ölüm fermanıdır. Bu fermanı AKP'nin boynuna asmak ise bizim boynumuzun borcudur.'
Kaynak: AA