Güney Afrika'da Etiyopya Protestosu

Güney Afrika'da yaşayan yüzlerce Etiyopyalı, ülkelerindeki insan hakları ihlallerini protesto etti.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinde yaşayan Etiyopyalılar, son aylarda Etiyopya'nın Oromia bölgesinde yaşanan insan hakları ihlallerini protesto etti.

Başkent Pretoria’daki Birleşmiş Milletler (BM) Enformasyon Merkezi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Etiyopya’daki şiddetin son bulması için BM'ye çağrıda bulundu.

AA muhabirine konuşan Güney Afrika Oromo Halkı Derneği Başkanı Abdurahman Musa, gösteriyle Etiyopya’da yaşananlarla ilgili BM Mülteci Konseyine seslerini duyurmak istediklerini söyledi. Musa, halkın devlet baskısı nedeniyle komşu ülkelere kaçtığını dile getirdi.

'Hiçbir tazminat ödenmeden, yerlerinden ediliyorlar, bunun adı master plan değil, master cinayettir” diyen Musa, Oromo halkının kültürü ve dilinin tahrip edildiğini savundu.

Gösterinin organizatörlerinden Yahya Tevfik de 'Oromo mültecileri için bugün burada toplandık, Oromo halkı evlerinden kaçmak zorunda kalıyor. Oromo halkı marjinalize ediliyor' dedi.

Protestoya katılan Muna Said ise “Sesi bastırılanların sesi olmaya geldik” diye konuştu.

Gösteri sonrasında okunan bildiri BM yöneticilerine sunuldu.

Etiyopya hükümetinin, tarım arazilerini kamulaştırma planı doğrultusunda ve başkent Addis Ababa'nın sınırlarını genişletmesi sonucunda Oromia bölgesinde yaşayan çiftçilerin ve toprak sahiplerinin tahliye edilmesi kararı ülkede protestolara neden olmuştu. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), üniversite öğrencilerinin de katıldığı gösterilerde en 140 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Geçen aylardaki gösterilerde hayatını kaybedenler için seslerini duyurmaya çalışan göstericiler, ellerinde katledilen çocukların resimlerinin yanı sıra 'Oromo çiftçilerinin tahliyesine son', “Hainleri adalete teslim edin” yazılı dövizler taşıyan göstericiler, 'Adalet istiyoruz', 'Özgürlük istiyoruz', “Birleşmiş Milletler, katliamı soruştur” şeklinde slogan atmıştı.

Güney Afrika'da 100 bini aşkın Etiyopyalının yaşadığı ifade ediliyor.
Kaynak: AA