Ünlüleri Ağlatan Kamu Spotunun Perde Arkası

İstatistik okuyacaklarını söylediği ünlülere kamu spotu çekimi sırasında otopsi raporu okutup tepkilerini kamerayla kaydeden ve görüntüleri kamu spotu haline getiren Yasemin Usta, bu toplumsal farkındalık çalışmasının ve kuzenini kaybettiği kazanın perde arkasını anlattı.

19 Ekim 2012’de, Hasköy’de bulunan Rahmi Koç Müzesi önünde meydana gelen trafik kazası ikiz kardeşleri ayırmıştı. Trafikte hatalı sollama yapan ehliyetsiz bir sürücünün çarpması sonucu 18 yaşındaki Gökhan Demir ağır yaralanarak yoğun bakıma kaldırılmıştı. 9 gün boyunca yoğun bakımda kalan Demir, hayatını kaybederken, kazaya sebep olan sürücü ise kaçmıştı. Demir’in hayatını kaybettiği kazanın etkisini atlamayan kuzeni Yasemin Usta, kazanın aydınlanması için yaptığı çalışmaların ardından, 2015 yılında Trafikte Haklarım Derneği’ni kurdu. Usta, trafik kazalarına dikkat çekmek için yaptığı kamu spotu çalışmasında 3 ünlüye okuyacaklarını sandığı istatistik kağıtları yerine kuzeni Gökhan’ın otopsi raporunu verip raporu okuyan ünlülerin o anki tepkileri kamera tarafından kaydedilip kamu spotu haline getirildi.

Ünlü isimler Emre Altuğ, Ecem Özkaya Üstündağ ve Olgun Toker’in gözyaşlarına hakim olamayıp rapora inanmakta zorluk çektiği kamu spotu oldukça ses getirdi.

Usta, kuzenini kaybettiği o kazayı anlattı

Kuzeninin ölümünün ardından daha fazla insanın kaybedilmemesi için çalışmalar yapan Yasemin Usta, o kazayı anlatırken, “Trafik Haftası’nda, 6 Mayıs günü kurulduk Trafikte Haklarım Derneği olarak. Derneğin çıkış noktası, 2012 yılında benim tek yumurta ikizi ve 18 yaşındaki kuzenimi trafik kazasında kaybetmeme dayanıyor. Gökhan’ı trafik kazasında kaybettim ki ben sevdiğini kaybeden binlerce kişiden sadece biriyim. Kazalara baktığımızda yüzde 90 sürücü kusurlarından kaynaklanıyor. Aslında trafikteki can kayıplarını önleyebiliriz. Bu noktadan yola çıktık ve gönüllü uzmanlarla bir araya gelip derneğimizi kurduk. Kuzenim parka ikiziyle birlikte gitar çalmaya gitmişti ve bir daha parktan geri dönemedi. Hatalı solama yapan, aşırı hızlı bir sürücü Gökhan’ın hayatına mal oldu. Bu aslında önlenebilirdi. Gökhan yanımızda olabilirdi. Ama ne yazık ki, dediğim gibi, ben binlerce kişiden sadece biriyim. Gökhan’ı kaybettiğimde, kardeş acısı yaşadığımda canım çok fazla yandı. Onun dava sürecini takip ettim ve dava dosyasındaki otopsi raporunu okuduğumda çok fazla etkilendim. Canım çok yanmıştı, nefes alamadım o an. Başka Gökhanlar ölmesin, başka kimse bu acıyı yaşamasın diye ne yapabiliriz, çıkış noktamız bu oldu. Amacımız bu can kayıplarına gerçekten dikkat çekebilmek. Hukuki süreçte üç kez avukat değiştirdik. Polisler delilleri toplayamadığı için ben özel sektördeki işimden istifa ettim, delilleri topladım. Bu deliller doğrultusunda aydınlandı” dedi.



Ünlüleri ağlatan kamu spotunun perde arkası

Kamu spotunun çıkış noktasını anlatan Yasemin Usta, ünlülerin istatistik okuyacaklarını sanarak kameranın karşısına geçtiklerini belirterek, “Can kaybediyoruz spotu şu şekilde ortaya çıktı. Kuzenimin otopsi raporunu ilk okuduğumda çok fazla etkilendim. Yani hissettiğim acıyı tarif edemem. Tekrar tekrar o ilk kaybettiğim günkü acıyı yaşadım dava dosyasını ilk okuduğumda. Çünkü sevdiğiniz bir insanın kabinin kaç gram olduğunu bilmek gerçekten çok ağırdı. Bu acıyı başka türlü anlatalım istedim, dikkat çekmek istedim. Hani empati kuralım ve insanlara nasıl ulaştırırız fikriyle çıktı” diye anlatırken, bu projeyi bir senaryo haline getirdikten sonra, trafik kazaları konusunda hassas olduklarını düşündükleri ünlülerden Emre Altuğ, Ecem Özkaya ve Olgun Toker’e ulaştırdıklarını söyledi.

Yasemin Usta, ünlülerin gözyaşlarına hakim olamadığı kamu spotunun perde arkasını ise şu sözlerle anlattı:

“Onlar geldi. Kamera hep kayıttaydı. İstatistik kağıtlarında takıldıkları noktaları söylerken kağıdı tekrar istediklerinde kuzenimin fotoğrafıyla birlikte onlara otopsi raporunu verdik. Orada tepkilerini çektik. Doğal bir şekildeydi her şey. Ecem Özkaya Üstündağ çok daha fazla bir şekilde ağladı, ki onları biz yansıtmadık. Olgun Toker hala ‘Gerçek mi bu?’ diye sordu. Çekimden çıktık, hala sorduğu şey şuydu: ‘Rapor gerçek mi?’"

“Herkesi trafik kurallarına uymaya davet ediyorum”

Kuzeninin ölümüyle sonuçlanan kazanın ardından, daha fazla insanın canının yanmaması için elinden ne geliyorsa yaptığını anlatan Yasemin Usta, trafikte insanların birbirine saygı duyması halinde bu kazaların yaşanmayacağını ifade etti.

Usta, tüm araç şoförlerine ve yayalara uyarıda bulunarak, “Kendi canını, başkalarının canını, başkalarının sevdiklerinin canını yakmamak için, onları sevdiklerinden ayırmamak için herkesi trafik kurallarına uymaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA