TİKA'dan Sırbistan'da Eğitime Destek

Belgrad Üniversitesi Filoloji Fakültesi Şarkiyat Bölümü'nün TİKA tarafından yenilenen kütüphanesi törenle açıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) yenilenen Belgrad Üniversitesi Filoloji Fakültesi Şarkiyat Bölümü kütüphanesi, törenle hizmete açıldı.

Açılış törenine Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik, TİKA Belgrad Koordinatörü Mehmet Bayrak, Belgrad Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selim Aslantaş ve Filoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ljiljana Markovic katıldı.

Büyükelçi Bilgiç, bugün Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic'e güven mektubunu sunarak görevine başladığını anımsatarak, görevinin ilk gününü bir TİKA projesinin açılışıyla taçlandırmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

TİKA iş birliğiyle gelecekte daha fazla projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini aktaran Bilgiç, bu projenin de akademik çalışmaların yürütülmesini kolaylaştırmak adına daha uygun şartları sunması dolayısıyla önemli olduğuna işaret etti.

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Çevik de Belgrad Üniversitesinin ülkedeki en köklü üniversitelerden olduğunu belirterek, Şarkiyat Bölümü'nün de üniversitenin en prestijli bölümü olduğunu söyledi.

Birçok ünlü yazar, dilbilimci ve bilim adamının eğitimini bu bölümde tamamladığına ve bölümün gelişmesine büyük katkılarda bulunduklarına işaret eden Çevik, 90 yıllık tarihi olan bu bölümde, şartların iyileştirilmesi adına bir şeyler yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Fakültedeki öğrencilerin gelecekte faydalı olmak adına kaliteli eğitim almalarını dileyen Çevik, 'TİKA tarafından tamamen onarılan bu kütüphane, işbirliğimizin en önemli sembolüdür.' dedi.

- 'Kuruluşumuzun 90. yılı, bundan daha güzel bir hediye ile taçlandırılamazdı'

Fakülte Dekanı Markovic de Şarkiyat Bölümü'nün kuruluş yıl dönümünde en güzel doğum günü hediyesini aldıklarını ifade ederek, 'Kuruluşumuzun 90. yılı, dünya standartlarına uygun hazırlanan ve daha etkili bir çalışma ortamı sunacak bu kütüphaneden daha güzel bir hediye ile taçlandırılamazdı.' diye konuştu.

Bölümde hala bin 100'den fazla öğrencinin eğitim aldığını anlatan Markovic, yenilenen kütüphane ile tüm öğrencilere okumaları, çalışmaları ve bilgi edinmeleri için daha parlak bir alan sunulduğunu kaydetti.

Öğrencilerin bu iyi şartlarda Türk dili, kültürü ve edebiyatının yanı sıra diğer Doğu dillerini de daha yakından öğrenme imkanı bulacağını aktaran Markovic, bölümde Türkçe'nin yanı sıra Arapça, Çince, Japonca, Korece ve Farsça da öğretildiğini sözlerine ekledi.

TİKA'nın yenilediği kütüphaneye barkod okuyucular, etiket yazıcısı ve bilgisayar bağışı da yapıldı.
Kaynak: AA