Karadeniz'in Virajları 'Dereli' Ve Eğribel' Projeleriyle Aşılacak

Doğu Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan ana güzergahlardan biri olan 13 köprü ve 6 tünelden oluşan Dereli Yolu ile Eğribel Tüneli tamamlandığında sürücüler iç bölgelere ulaşımdaki virajlardan kurtulacak Giresun Valisi Karahan: 'Amaç hem viyadük hem tünel ile yolları biraz daha virajdan kurtarmak, daha hızlı ulaşımı sağlamak. Tabi bu maliyetleri hem artıran hem de inşaatı da uzatan bir proje ama başka da yol yok'

GÜLTEKİN YETGİN - Doğu Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan ana güzergahlardan biri olan 13 köprü ve 6 tünelden oluşan Dereli Yolu ile Eğribel Tüneli tamamlandığında sürücüler iç bölgelere ulaşımdaki virajlardan kurtulacak, daha konforlu yolculuk yapacak.

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi ve Sivas ile ulaşımını sağlayan güzergah üzerinde faaliyete geçirilecek Dereli Yolu Projesi'nde çalışmalar sürdürülüyor. Uzunluğu yaklaşık 25 kilometre olan yolun 6,5 kilometresi bölünmüş olarak inşa edilecek. Yol güzergahında toplam uzunlukları 5 kilometreyi bulan 6 tünel ile 1 kilometreyi bulan 13 köprü yer alıyor. Projenin toplam maliyeti ise 232 milyon lira.

Şebinkarahisar ilçesinde, kış aylarında 1 metreyi aşan kar kalınlığı, tipi ve fırtına nedeniyle 2 bin 200 rakımlı Eğribel Geçidi'ne inşa edilen Eğribel Tüneli'nin de tamamlanması, sürücüleri virajlı ve zor yollardan kurtaracak.

Giresun Valisi Hasan Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dereli Yolu'nun Giresun ve Doğu Karadeniz'i İç Anadolu’ya bağlayan bir yol olduğunu söyledi.

Güzergahtan Dereli ile Şebinkarahisar üzerinden Sivas ve daha güneye gidilebildiğini aktaran Karahan, burada aslında iki ayrı proje olduğunu belirtti.

Karahan, yolda 6 tünelin bulunduğunu ifade ederek, 'Tünellerden 4'ü hizmete açıldı, 2'sinin hızlı şekilde delme işlemleri devam ediyor. Tüneller ve viyadüklerle buradan Dereli’ye kadar yol standardı çok yükselecek.' dedi.

Ulaşım konforu açısından köprü ve tünellerin önemine dikkati çeken Karahan, 'Amaç hem viyadük hem de tünel ile yolları biraz daha virajdan kurtarmak, daha hızlı ulaşımı sağlamak. Bu, maliyetleri hem artıran hem de inşaatı da uzatan bir proje ama başka da yol yok.' diye konuştu.

Dereli Yolu'nun maliyetinin 232 milyon liralı olduğunu dile getiren Karahan, projenin 2019 yılına kadar devam edeceğini kaydetti.

- 'Tünel 2017 yılında hizmete açılacak'

Eğribel Tüneli inşaatının ise çift yönlü olarak devam ettiğini anlatan Karahan, şöyle devam etti:

'O da tamamlandığında Şebinkarahisar ve İç Anadolu’ya bağlanma anlamında ulaşım çok rahatlayacak. Kışın şu anda da Eğribel Geçidi'ni aşabilmek sıkıntılı. Bu korkular do ortadan kalkacak. Yaz, kış Karadeniz’den İç Anadolu’ya rahatlıkla ulaşım sağlanacak. Tünel 2017 yılında hizmete açılacak.'

Karahan, bu projeyle mesafenin kısalacağına dikkati çekerek, 'Şebinkarahisar yaklaşık 89 kilometreye iniyor. Yol standartları köprü ve tünel geçişleriyle yaklaşık 1 saatte bu yoldan Şebinkarahisar ilçemize ulaşabileceğiz, oradan da Sivas zaten yakın.' ifadesini kullandı.

Karadeniz'in çok engebeli ve virajlı yolları olduğuna dikkati çeken Karahan, Dereli Yolu Projesi ile virajları en aza indireceklerini dile getirdi.

- Turizm ve ticaret gelişecek

Giresun'un son yıllarda turizm yönünün gelişme gösterdiğini dile getiren Karahan, ulaşımın kolaylaşmasıyla iç bölgelerdeki turizmcilerin Karadeniz yaylalarından yaz kış istifade edebileceğini aktardı.

Vali Karahan, Dereli Yolu ve Eğribel Tüneli'nin tamamlanmasıyla Giresun limanının faaliyetlerinin artacağına işaret ederek, 'Limandan gemilerle taşınan malzemelerin İç Anadolu'ya bu yoldan daha rahat, daha çabuk, daha konforlu geçeceğini düşünüyoruz. Ticari, sosyo kültürel hayat, bu yolların daha fazla kullanılmasıyla büyüyecek gelişecek.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA