Afrikalılar Kendilerini Özgür Hissediyor

Afrika kıtasında 54 bin kişinin katılımıyla düzenlenen ankete göre, insanların çoğu herhangi bir siyasi organizasyona katılırken baskı hissetmiyor.

Afrikalıların kendilerini ülkelerinde özgür hissettikleri belirtildi.

Afrobarometre şirketi tarafından 36 Afrika ülkesinde 54 bin kişiyle yapılan anketin sonucuna göre, Afrikalılar kendilerini ülkelerinde özgür hissediyor.

Ankette, 36 Afrika ülkesinden 21'inde insanların büyük bir kısmının ülkelerinde özgür olarak yaşadıklarını ifade ettiği ve herhangi bir siyasi organizasyona katılırken baskı hissetmedikleri kaydedildi.

Senegal ve Malavi'de yaşayanların yüzde 85'i siyasi bir organizasyona katılımda herhangi bir sınırlama olmadığını belirtirken bu oran Gana ve Botswana'da yüzde 84, Namibya'da ise yüzde 80.

Siyasi oluşumlara katılırken kendinizi özgür hissediyor musunuz sorusuna, Afrika'nın en büyük üç ekonomisi Güney Afrika'da yüzde 74, Nijerya'da yüzde 45 ve Kenya'da yüzde 63 'evet hissediyorum' cevabı verildi.

Ankete göre, siyasi bir organizasyona katılırken insanların kendilerini en az özgür hissettikleri ülkeler ise Svaziland, Zimbabve, Gabon ve Mozambik. Buna göre Svazilandlıların yüzde 73'ü, Zimbabvelilerin de yüzde 41'i, Mozambik ve Gabon halklarının ise yüzde 36'sı siyasi bir organizasyona katılırken kendisini özgür hissetmiyor.

Ankette katılımcılara yöneltilen, hükümet karşıtı kuruluşlar engellenmeli mi sorusuna, Gabon'da yüzde 90, Afrika'nın en çok savaş acısı çeken ülkelerinden biri olan Sierra Leone'de yüzde 60 'hayır' yanıtı verildi.

Aynı soruya Svazilandlıların yüzde 58'i ve Güney Afrikalıların yüzde 31'i 'evet engellenmeli' şeklinde cevap verdi.

Kaynak: AA