Manisa'da Uluslararası Mülteci Hukuku Çalıştayı

Manisa'da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 2 gün sürecek 'Uluslararası Mülteci Hukuku Çalıştayı düzenlendi.

'Kent Ortamında Yaşayan Uluslararası Koruma İhtiyaç Sahiplerine Yönelik Koruma Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında, düzenlenen çalıştaya, Ege Bölgesi illerinden 5 baro avukatı ve Manisa Göç İdaresi Müdürü Şeref Doğramacı ile müdürlük temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Manisa İl Göç İdaresi Müdürü Şeref Doğramacı, ülke açısından önemli bir süreç yaşandığına dikkat çekerek yaşanan göç durumunu ikinci kavimler göçüne benzettiğini söyledi.

Doğramacı, 'Birinci kavimler göçü Avrupa siyasi coğrafyasını değiştirdiyse bu göç de ciddi manada siyasi coğrafyayı ve siyasi hayatı etkiliyor. Bu anlamda bunların insan olduğunu unutmadan hareket etmek gerekiyor. Türkiye olarak bu noktada ülke ve devlet olarak elimizden gelen tedbirleri en iyi şekilde almaya çalışıyoruz.' diye konuştu.

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Manisa’ya gelen ve buraya yerleşen insanların da aktif yaşamın içine katıldıklarını belirterek, 'Bu katılımın ardından hukuki anlamda ya da cezai anlamda birçok aşamada onlarla birlikte olma durumunda kalacağız. Onlara yardımcı olabilme, hakları arayabilmeleri anlamında bizler de bilgi anlamında kendimizi anlatabilirsek onlara da faydalı olabileceğimizi düşünüyorum' dedi.

Çalıştaya konuşmacı olarak katılan Manisa İl Göç İdaresi Müdürlüğünden Mehmet Emre Ülger ve BMMYK görevlisi ve Avukat Nilay Arkün tarafından katılımcılara 'Uluslararası Koruma ve 1951 Sözleşmesi Altında 'Mülteci' Tanımı', 'BMMYK’nın Yetkisi ve Faaliyetleri', '6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve Geçici Koruma Yönetmeliği', '6458 Sayılı Kanun Altında İtiraz Usulleri', 'Adli Yardım', 'İdari Gözetim', 'Sınır Dışı' konularında bilgiler aktarıldı.

Kaynak: AA