Dünyanın En Sıcak Jeotermal Kuyusu

İzlanda'da jeotermal araştırma grubu, dünyanın en sıcak jeotermal kuyusunu tamamlamak üzere.

İzlanda'da jeotermal araştırma projesi için açılan sondaj kuyusunun, yerin 5 kilometre altında bulunan 500 santigrat derece sıcaklıktaki kaya katmanına ulaşmak üzere olduğu bildirildi.

BBC'de yer alan habere göre, İzlanda Derin Sondaj Projesi (IDDP) kapsamında yürütülen araştırmada, ülkenin güneybatısındaki Reykjanes Yarımadasında 700 yıllık eski bir volkanın tabanında açılan sondaj kuyusu, çalışmaların başladığı ağustos ayından bu yana yerin 4 bin 500 metre altına kadar kazıldı.

Hükümet, endüstri ve bilim çevrelerinin iş birliğiyle yürütülen projede hedefin yerin 5 bin metre altında, magmanın hemen üzerindeki eriyik kaya tabakasına ulaşmak olduğu belirtildi. Bu seviyede sıcaklığın 400 ila 500 santigrat dereceye kadar ulaşacağını kaydeden yetkililer, bunun dünyanın en sıcak sondaj kuyusu olacağını vurguladı.

Araştırmacıların, o derinlikte aşırı yüksek sıcaklık ve basınç altında eriyik kaya ile karışmış suyu, 'kritik üstü buhar' denilen, ne sıvı ne de gaz halde olan ama her ikisinden de çok daha güçlü enerji potansiyeli barındıran bir halde yakalamayı amaçladığı ifade edildi. Söz konusu kritik üstü buharın yüzeye çıkarılıp elektrik enerjisine dönüştürüldüğünde, normal bir jeotermal kuyudan 10 kat daha fazla enerji sağlayacağı kaydedildi.

Projenin dünyada jeotermal enerji kullanımı konusunda yeni ufuklar açacağını söyleyen proje yöneticisi Asgeir Margeirsson, 'Eğer başarıya ulaşırsak, gelecekte daha az kuyu açarak daha fazla jeotermal enerji elde edebileceğiz. Bu da maliyetlerin düşmesi yanında çevreye verilen zararın azalması anlamına geliyor.' dedi.

Öte yandan Margeirsson, projenin başarıya ulaşamayabileceği konusunda da uyardı. Margeirsson, 2009 yılında başka bir volkanik sahada sondaj yapan IDDP ekibinin 2 bin 100 metrede sığ bir magma katmanına denk geldiğini ve bunun sondaj kuyusunu tahrip ederek tüm operasyonu sekteye uğrattığını anlattı.

Eğer bu tarz bir aksilik yaşanmazsa, sondajın yıl sonuna doğru hedeflenen derinliğe ulaşması bekleniyor. Kuyunun inşası 2017'nin ilk haftalarında tamamlanmış olacak.

Kaynak: AA