Pakistan'ın Yeni Limanı İçin Özel Deniz Gücü Oluşturuldu

Çin tarafından işletilen Gvadar Limanı'nın güvenliği savaş gemileri, taarruz helikopterleri ve insansız hava araçlarıyla sağlanacak.

Pakistan, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) kapsamında ülkenin güney sahilinde inşa edilen Gvadar Limanı'nın güvenliği için özel deniz gücü oluşturdu.

Pakistan ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Deniz Kuvvetlerine bağlı 'Tim-88' olarak adlandırılan yeni deniz gücü üst düzey Pakistanlı yetkililerin ve Çinli diplomatların katıldığı törenle göreve başladı.

Törende konuşan, Deniz Kuvvetleri Operasyon Dairesi Başkan Yardımcısı Zafer Mahmud Abbasi, 'Bu güç, Gvadar Limanı'nın ve CPEC'le bağlantılı liman projelerinin güvenliğini sağlamayı hedefliyor.' dedi.

Abbasi, söz konusu deniz gücünün, 'savaş gemileri, taarruz helikopterleri ve insansız hava araçlarından oluşacağını' söyledi.

Pakistan ordusu daha önce, yürütülen CPEC projelerinin ve projede çalışanların korunması için 20 bin kişilik özel birimin oluşturulduğunu duyurmuştu.

Geçtiğimiz ay, Çin'den gelen ve ihraç edilmesi planlanan malların Belucistan eyaletindeki Gvadar Limanı'ndan yüklenmesiyle ilk gemi yola çıkmıştı.

Çinli Overseas Port Holding Şirketi (COPHC), 2013'te Gvadar Limanı'nın işletmesini 40 yıllığına satın aldı. Hedef ise 2015'in sonunda bu limanı tam kapasiteyle faaliyete geçirmekti. Bu kapsamda, Çin ile Pakistan arasında 46 milyar dolarlık enerji ve altyapı anlaşmaları imzalandı. Çin, 3 bin kilometrelik yol inşa ederek, Gvadar ile Kaşgar'ı birbirine bağlamayı amaçlıyor. CPEC olarak adlandırılan bu projeyle aynı güzergah üzerine tren yolları ve gaz-petrol boru hatları da inşa edilmesi planlanıyor.

Gvadar Limanı bölgenin kaderini belirleyecek jeostratejik ve jeopolitik öneme sahip. Liman, dünyanın petrol rezervlerinin üçte ikisine sahip olan ve günde ortalama 17 milyar varil ham petrolün taşındığı Hürmüz Boğazı'nın ağzında bulunuyor. Bu limanın tam olarak faaliyete geçmesi halinde deniz yolu taşımacılığı konusunda bölgede rekabet alevlenecek.

Uluslararası deniz taşımacılığı ve petrol ticaretinin önemli kesişme noktasında bulunan Gvadar Limanı, Orta Asya, Güney Asya ve Ortadoğu'yu birbirine bağlayan bir noktada yer alıyor. Bunun ötesinde söz konusu limanın Hint Okyanusu'na direkt ulaşıma imkan vermesi de ekonomik ve stratejik değerini artırıyor. Hint Okyanusu'ndan yılda 100 bin geminin geçtiği ve dünya petrol ticaretinin yüzde 70'inin bu güzergahtan yapıldığı tahmin ediliyor.

Çin'in ekonomik çıkarları doğrultusunda Ortadoğu petrol ve gazını Pakistan'ın Gvadar Limanı üzerinden ithal etmesi önem arz ediyor. Aynı şekilde, Çin, maden zengini Afrika'ya ulaşımda da aynı limanı kullanmak istiyor. Bunun gerekçesi ise Gvadar'ın en yakın ve en ucuz güzergah olması.

Çin, halihazırda deniz ticaretini kendisi için riskli olan Güney Çin Denizi, Malakka Boğazı, Sri Lanka ve Pasifik üzerinden yapıyor. Bu da Çin gemilerinin bölgedeki ticaret ortaklarına ulaşması için yaklaşık 10 bin kilometre yol yapması anlamına geliyor. Ancak, Gvadar Limanı, 10 bin kilometrelik mesafeyi 2 bin 500 kilometreye indirecek. Ayrıca Kaşgar'a ulaşımı da 4 bin 500 kilometreden 2 bin 500 kilometreye indirecek. Sonuç olarak, Çin, ticaretinde sadece süreden kazanmayacak aynı zamanda milyonlarca dolar tasarruf edecek.

Çin'in askeri hedefleri arasında Hint Okyanusu'nda 'rakipsiz bir deniz gücü' olmak ilk sıralarda yer alıyor. Umman Denizi'ndeki ABD-Hindistan üstünlüğünü dengelemek isteyen Çin, ayrıca, Gvadar Limanı'nı, Malakka Boğazı'nın Hindistan tarafından bloke edilmesi halinde bir alternatif olarak görüyor.

Kaynak: AA