Malatya’da minareyi çalıp otopark yaptılar!

“Minareyi çalan kılıfına uydurur” sözü gerçek oldu. Malatya’da minare yıkılıp yerine otopark yapıldı.

Malatya’da minareyi çalıp otopark yaptılar!
Malatya'nın hem hikayeleriyle hem de görüntüleriyle ilgi odağı olan beş camisiz minaresinden birisi yıktırılarak yerine otopark yapıldı. Anadolu'nun birçok yerinde bulunan camisiz minareler turistlerin akınına uğruyor. Camisi olmayan minarelerden dördü Malatya'da.

Bu minarelerin hepsi de rivayetlere ve şaşırtan hikayelere sahip. Doğal afetler sebebiyle camilerinden ayrı kalan minareler artık camilerine cemaat davet edemiyor ancak ilginç öyküleriyle varlığını sürdürüyor.

Bir çok Malatyalı tarafından bilinen ve günümüze kadar ulaşan rivayetlerle kültür mirası olarak tescil edilme hakkı kazanan bu dini yapılar, restorasyon çalışmalarının ardından turizm objesi hüviyetiyle göğe yükselmeye devam ediyor. Malatya'da daha önce beş tane camisiz minare bulunuyordu, birisi daha sonra yıktırılarak yerine otopark yapıldı.

''YIKTIRILIP YERİNE OTOPARK YAPILDI''

Bu minarelerden biri de tarihi Niyazi Mısri Camii'ne ait. Üzerindeki 1313 yılını gösteren tabelanın yerinden sökülerek minarenin üzerine asılması aslında tarihi olan caminin yıkılmasına ve minarenin de tarihi sanılarak tek başına kalmasına sebep olmuş. Üzerinde yazan 1313 yılı tabelası nedeniyle tarihi eser özelliği olduğu düşünülerek minarenin yıkılmasına izin verilmemiş ve minare varlığını sürdürmüş. Eskiden kerpiç evler bulunduğu için minareyle yüz metre ileriye yapılan cami birbirini görüyormuş ancak minarenin hemen yanında yükselen apartmanlar nedeniyle minare sonraları yalnız başına kalmış. Ancak Niyazi Mısri'de bulunan bu tarihi yapı 2 yıl önce yıkılarak, yerine otopark yapıldı. Kent merkezinde halk tarafından bilinen adıyla Yeni Cami, diğer adıyla Hacı Yusuf Taş Cami de yarım kalmış minaresiyle dikkat çekiyor. 1959 yılından beri cami çevresinde esnaflık yapan Mehmet Kaya, tamamlanamayan minarenin öyküsü ile ilgili olarak, inşa edilen ilk caminin çıkan yangında kül olduğunu ve sonradan yapılan caminin de büyük bir depremde yıkıldığını anlatıyor.

Malatya’da minareyi çalıp otopark yaptılar!

İNŞAAT SÜRESİ UZAMIŞ

Caminin tamamlanmasının 1913 tarihine denk geldiğini kaydeden Kaya, 'Malatyalıların 'büyük zelzele' diye andıkları, 3 Mart 1894 günü meydana gelen depremde yıkılan ve büyük hasar gören Hacı Yusuf Camii'nin yerine, bu tarihten sonra yeni cami yapılmaya başlanmış. Halkın yardımı ve Sultan II. Abdülhamit'in maddi desteğiyle inşaat devam ettirilmiş. Araya giren çeşitli sebeplerden dolayı inşaat süresi uzamış, caminin yapımını tamamlamak ancak 1913'te mümkün olmuştur' dedi.