Kızılay Ve Körfez Ülkeleri Suriyeliler İçin El Ele Verdi

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: 'Özellikle Körfez ülkelerinin hayır kurumlarıyla, gerek Türkiye'deki Suriyeli mülteciler gerekse Suriye'deki savaş mağdurları için işbirlikleri yapacağız' 'Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi ülkelerle işbirliği anlamında imzalar attık, atmaya da devam edeceğiz. Özellikle İslam Kalkınma Bankası ile yürüteceğimiz büyük projeler Türkiye'de yürüttüğümüz çalışmalara ciddi bir destek olacak' Katar Hayır Kurumu Genel Müdürü elFehide: 'Savaşın başladığı ilk günden itibaren Suriyelilere yardım ettik, şu ana kadar 150 milyon dolarlık yardım gerçekleştirdik' 'Tüm Arap kardeşlerimize, 'Suriyeli kardeşlerimize, yardım edin' çağrısında bulunuyoruz. Arap olması da önemli değil, burada zalimmazlum meselesi vardır'

SEMRA ORKAN - Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, gerek Türkiye'deki 3 milyon Suriyeli mülteciye gerekse Suriye'deki savaş mağdurlarına yardım etmek için Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi ülkelerle işbirliği anlaşmaları imzaladıklarını belirtti.

Kınık, Türkiye'deki Suriyeli mülteciler için savaşın başladığı ilk günden bu yana Türk Kızılayı olarak yaptıkları yardımlar hakkında AA muhabirine açıklamada bulundu.

Savaşın başladığı günden bu yana 6 yıllık süreçte Türk Kızılayı olarak Suriyelilere çeşitli alanlarda yardım ulaştırdıklarını vurgulayan Kınık, bu yardımları daha çok 'Kızılay Kart' ile gerçekleştirdiklerini ve şu ana kadar 300 bin Suriyeli mültecinin bu kartlardan faydalandığını kaydetti.

Kınık, Türk Kızılayı olarak, Türkiye'de bulunan yaklaşık 3 milyon Suriyeli mülteciye yardım ettiklerinin altını çizerek, Suriye içindeki 6,5 milyon savaş mağduruna da yardım ulaştırdıklarını dile getirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu ile yaptıkları yeni işbirliği sayesinde 300 bin olan Kızılay Kart sayısını bir milyona çıkaracaklarını ifade eden Kınık, 'Katar Hayır Kurumu ile de Suriyeli mülteciler için küresel bir işbirliği anlaşması yaptık. Katar ve Türkiye özellikle insani yardım konusunda vizyonları ortak olan iki ülke. Katar Hayır Kurumu da Katar'ın en büyük hayır kurumlarından. Onlarla yaptığımız 10 milyon dolarlık anlaşma Suriyeliler için bir umut olacak. Katar Hayır Kurumu ile başlattığımız bu işbirliğini Somali, Filistin, Irak gibi ülkelerde de devam ettireceğiz.' diye konuştu.

Suriyeli mültecilere yönelik yürüttükleri projelere de dikkati çeken Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Suriyeli mülteciler için yaptığımız toplum merkezleri, çocuk dostu alanlar ve psiko-sosyal destek hizmetlerimiz var. Aynı zamanda mobil araçlarla Suriyeli çocuklara ulaşarak, psiko-sosyal destek de veriyoruz. Gıda desteklerimiz de devam ediyor. Eğitim için Belen'de bir okul açtık ikinci okulun inşasına devam edeceğiz. Türk Kızılayının yeni stratejik vizyonu, daha uluslararası ve daha çok paydaşlık yapma doğrultusunda. Bu konuyla alakalı bir seri girişimimiz oldu. Özellikle Körfez ülkelerinin hayır kurumlarıyla, gerek Türkiye'deki Suriyeli mülteciler gerekse Suriye'deki savaş mağdurları için işbirlikleri yapacağız. Kızılay, işbirliği anlamında onların güveneceği bir kuruluş olacak. Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi ülkelerle işbirliği anlamında imzalar attık, atmaya da devam edeceğiz. Özellikle İslam Kalkınma Bankası ile yürüteceğimiz büyük projeler, Türkiye'de yürüttüğümüz çalışmalara ciddi bir destek olacak.'

-'Suriye'de savaş mağdurlarının en büyük sorunu açlık ve soğuk hava'

Katar Hayır Kurumu (Qatar Charity) Genel Müdürü Faysal Raşid el-Fehide ise Katar'ın en büyük hayır kurumu olarak, 2011'de savaşın başladığı ilk günden itibaren Suriyelilere yardım ettiklerini ve şu ana kadar 150 milyon dolar yardım gerçekleştirdiklerini söyledi.

Fehide, başta eğitim ve sağlık olmak üzere birçok alanda yardımlarını sürdürdüklerini dile getirerek, şunları söyledi:

'Suriye'de savaş mağdurlarının şu an en büyük sorunu açlık ve soğuk hava şartları. Bunun için bir yardım kampanyası başlattık. Şu ana kadar 30 milyon dolar topladık. İlk etapta yapmamız gerekenlerin başında kış şartlarına karşı onlara gereken yardımı ulaştırmak geliyor. 2017'de başta eğitim olmak üzere yine birçok alanda yardım kampanyaları düzenlemeye devam edeceğiz. Bizim yardımlarımızın odak noktasını kalkınma, eğitim, sağlık oluşturuyor. Toplam 32 ülkede faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.'

Türkiye'de ilk ofislerini Suriye'deki savaşın başlamasının ardından açtıklarını hatırlatan el-Fehide, biri Ankara'da diğeri de Gaziantep'te olmak üzere 2 ofisleriyle hizmet vermeye devam ettiklerini kaydetti.

Fehide, hedeflerinin İstanbul'da yeni bir ofis açmak olduğunu vurgulayarak, Suriyelilere eğitim, kalkınma ve sağlık alanında yardımlarını sürdürmek istediklerini dile getirdi.

Arap dünyasının, Suriyeli mülteciler konusundaki bakış açısına da dikkati çeken el-Fehide, 'Tüm Arap kardeşlerimize, 'Suriyeli kardeşlerimize, yardım edin' çağrısında bulunuyoruz. Arap olması da önemli değil, burada zalim-mazlum meselesi vardır. Katar Hayır Kurumu olarak, uluslararası ortaklarımız var. Tıpkı Türk Kızılayı gibi. Kızılay ile birlikte Suriyeliler için planladığımız bazı projeleri hayata geçirme imkanı bulacağız.' diye konuştu.
Kaynak: AA