İlaç Dedektifleri İş Başında

Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) Yönetim Kurulu Üyesi, Eczacı Eda Çağında, İlaç Dedektifleri isimli projeyle ilkokul ve ortaokul seviyesindeki çocuklara ilacı doğru kullanmaya yönelik eğitim verdiklerini dile getirdi.

İlaç Dedektifleri İş Başında
Eda Çağında, ÇEKOOP olarak bu proje ile ilkokul-ortaokul düzeyindeki çocukları ilaçlar hakkında bilgilendirdiklerini söyleyerek, “İlaçların akılcı kullanımı ve atık ilaç konularında çocuklarımıza bilgi veriyoruz. Bir grup gönüllü eczacı arkadaşımız eğitmen olabilmek için drama öğretim yöntemi eğitimi aldı. Projenin ismi, ilaç dedektifleri” diye konuştu.



8 bin çocuğa eğitim verildi

Çağında, toplumda bilinç uyandırmanın en etkili yollarından biri olan çocukların eğitilmesi konusunu önemsediklerini , 4, 5, 6 ve 7. Sınıflara yönelik eğitim çalışmasında toplam 8 bin çocuğa ulaştıklarını söyleyerek, “Bu projeyle 4, 5 ve 6, 7, 8. sınıflara atık ilaç nedir, akılcı ilaç kullanımı nasıl olmalıdır gibi konuları içeren eğitimler verdik ve vermeye devam ediyoruz. Uygulama İzmir, Denizli, Aydın ve Manisa illerinde devam etmekte ve şu ana kadar 8 bin çocuğa eğitim verildi” dedi.



Genç eczacılara e-gelişim eğitimleri

Üniversitelerde eczacılık fakültesi öğrencilerine yönelik de eğitim programlarının bulunduğunu söyleyen Çağında, genç eczacı adaylarına eczane işletmesi hakkında eğitim verdiklerini söyledi.

Çağında, “Üniversite öğrencilerine eczane açtıktan sonra eczane finans yönetimi nasıl oluyor ve eczacılıkta mesleki gelişim konularında eğitimler veriyoruz. Bunun yanı sıra eczacılara yönelik aromaterapi ,dermakozmetik vb. eğitimler düzenliyoruz. ÇEKOOP olarak uzmanlar ve eğitime ihtiyaç duyanlar arasında köprü oluyoruz” diye konuştu.



“Çöplerimizi değerlendirmeliyiz”

ÇEKOOP olarak insanları daha fazla bilinçlendirerek, çevreye ve sağlığa verilen zararı en aza indirmeyi hedeflediklerini söyleyen Çağında, “Kuzey Avrupa ülkeleri sadece çöplerden elde ettiği enerjiyle elektrik ve ısınma ihtiyaçlarının büyük kısmını karşılıyorlar. Çöplerimizi değerlendirmek, temiz enerjiye çevirmek çevre ve insan sağlığı için çok önemli. Atıkları toplama işleri hep belediyelere verilmiş ama onlar da bu konularda yetersiz kalıyor. Sokaklarda, her yerde ayrı ayrı çöp kutuları olsa da halkımız henüz bu konuda yeteri kadar bilinçlenmiş değil. Okullarda bu konulara ilişkin müfredat oluşturulması çok iyi olur. Bunun eğitimini vermemiz lazım. Halkımızı bilinçlendirmemiz lazım” dedi.

Kaynak: İHA