TPE'de 'İnovasyon Ve Ekonomik Büyüme' Semineri

TPE Başkanı Asan: 'Ekonomi ve sınai mülkiyet ilişkisi çok önemli. Türk ekonomisi ile sınai mülkiyet ilişkisi araştırılmalı' Chicago Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Akçi̇ği̇t: 'Mucitlerin en verimli dönemi 36 ile 55 yaş aralığı. Eğitim arttıkça, mucit olma ihtimali artıyor'

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, ekonomi ve sınai mülkiyet ilişkisinin çok önemli olduğunu belirterek, 'Türk ekonomisi ile sınai mülkiyet ilişkisi araştırılmalı.' dedi.

Asan, TPE'de düzenlenen, 'İnovasyon ve Ekonomik Büyüme' konulu seminere katıldı.

TPE'nin bir tescil kurumu olduğunu anımsatan Asan, kurumun toplumda farkındalık oluşturmak ve uluslararası alanda Türkiye'yi temsil görevleri bulunduğunu söyledi. Sınai mülkiyet kurumlarının da bu 3 ana görevler dışında yeni görevler almaya başladığına işaret eden Asan, 'İnovasyon döngüsünün, en önemli bileşenlerinden biri de fikri, sınai mülkiyet konusudur. Ar-Ge yapıldıktan sonra, fikrin ürüne dönüşmesi, ticarileşmesi konusun için en önemli halka olarak görülürüz.' diye konuştu.

Asan, son dönemde sınai mülkiyet ekonomi ilişkisi üzerinde son derece büyük çalışmalar yapıldığına değindi. Ekonomi ve sınai mülkiyet ilişkisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Asan, Türk ekonomisi ile sınai mülkiyet ilişkisinin de araştırılması gerektiğinin altının çizdi.

- 'Patent verileri hazine değerinde'

Asan'ın ardından, Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ufuk Akçi̇ği̇t de uzun yıllardır Amerikan Patent Enstitüsü ile çalıştığını belirterek, 'En büyük isteklerimden birisi de TPE ile dirsek temasına geçebilmekti ve burada olmaktan çok memnunum.' ifadesini kullandı.

Akçi̇ği̇t, şirketler büyüdükçe daha fazla sayıda patent üretildiğini bildirdi. Patent verilerinin hazine değerinde olduğunu dile getiren Akçi̇ği̇t, bu veriler sayesinde beyin göçü yapmış insanların takip edilebildiğini anlattı.

Patent geli̇şti̇rmeni̇n önemli̇ olduğunu ancak daha fazla patent üretmektense, geliştirilen patentlerin nasıl daha iyi kullanılacağının öğretilmesinin çok daha önemli hale geldiğini anlatan Akçi̇ği̇t, patentlerin daha iyi el değiştirebileceği platformların oluşturulması gerektiğini ile getirdi.

- 'Mucitlerin en verimli dönemi 36 ile 55 yaş'

Akçi̇ği̇t, yaptıkları çalışmalarda, mucitlerin en verimli döneminin 36 ile 55 yaş aralığı olduğunu tespit ettiklerini bildirdi. Eğitim arttıkça, mucit olma ihtimalinin arttığına dikkati çeken Akçi̇ği̇t, anne ve baba gelir düzeyinin de bunu desteklediği söyledi. Mucitlerin toplumdaki en zengin zümreden çıktığına değinen Akçi̇ği̇t, bu noktada eğitimde fırsat eşitliğinin önemine dikkati çekti.

Konuşmasının ardından salondaki katılımcıların sorularını yanıtlayan Akçiğit'e, Başkan Asan tarafından plaket takdim edildi.
Kaynak: AA