Öğrencilerin Dilinden Cemil Meriç

Türk düşünce hayatının kıymetli kalemlerinden Cemil Meriç’i, doğumunun 100’üncü yılında Esenler’de okuyan öğrenciler anlattı.

Öğrencilerin Dilinden Cemil Meriç
Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, Türk düşünce hayatının kıymetli kalemlerinden Cemil Meriç’i, doğumunun 100’üncü yılında Esenler’de andı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen programda öğrenciler, Cemil Meriç’i anlattı. Programa Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Taşçı, Esenler İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Feyzullah Sert de katıldı.

Program, Cemil Meriç’in hayatını anlatan "Türkiye’nin Ruhu" belgeseliyle başladı.

Moderatörlüğünü Yenişafak Gazetesi Yazarı İsmail Kılıçarslan’ın yaptığı panelde öğrenciler, "100 Yaşında Bir Münevver: Cemil Meriç" konu başlıklı sunum yaptı.

"O bir hakikat arayıcısı"

Panelde ilk konuşmayı, Akşemsettin Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Kader Seçen, "Bir Fikir İşçisi Olarak Cemil Meriç’te Yerlilik Kavramı" üzerine yaptı. Seçen, "Cemil Meriç, mutlak mükemmeli yazdı. Hiçbir yazısını baştan savmadı, hep önemseyerek yazdı" dedi.

Cemil Meriç’in yalnızlığı kendisinin seçtiğini belirten Kader, "O bir hakikat arayıcısıdır. Yalnızlığı zorunlu ve yapısaldır. Nereden bakılırsa bakılsın, herkese eşit davranırdı. Kelimelerin pasaportuna bakar ve nereden geldiğiyle, nasıl kullanıldığıyla ilgilenirdi" diye konuştu.



"Meriç, bizim münevverimizdir"

Güzide Özdilek Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Hilal Okumuş, "Doğu’dan Gelen Işık ve Münevver Kavramı"nı anlattı. Hilal Okumuş, Meriç’in Batı’ya kafa tuttuğunu hatırlatarak, "Cemil Meriç, bizim münevverimizdi, bu toprakların insanıydı. Batı’nın onu beğenmesi için gerekçe yoktur. O Batı’ya kafa tutan biridir. Avrupa’nın giydirdiği kılıfları ’medeniyet’ adı altında hiçbir zaman kabul etmedi. ’Münevver’ kelimesi de, ’aydın’ kelimesinden farklı olarak Doğu kültürüne aittir, bize aittir. Kızı Ümit Meriç’in de dediği gibi o, bize armağandır, bizimdir" şeklinde konuştu.



"Gözleri görmezken de hep okudu"

"Gönlü En İyi Gören Kalem: Cemil Meriç" başlıklı bir sunum yapan Zehra Keskin de, Cemil Meriç’in eğitime verdiği önemden söz etti. Meriç’in ’kültür’ sözcüğüne bakışını değerlendiren Zehra Keskin, "Cemil Meriç, ’kültür’ sözcüğünü, kaypaklığıyla Avrupa’ya benzetir. Suda ve karada farklı yaşayan bir hilkat garibesi olarak görür. Bu sözün, Avrupa’nın uydurduğu bir mef’un olduğunu söyler" dedi.

Cemil Meriç’in eğitime verdiği öneme vurgu yapan Keskin, "Onun hayatı eğitim ve öğretimle geçmiştir. Gözleri görmezken bile günde 7-8 saat ışığa yakın tutarak kitap okurdu. Bunu da dünyayı değiştirmek için yaptı" ifadelerine yer verdi.

"Doğu düşüncesi mistiktir"

Panelde son konuşmayı yapan Mihriban Karakaya ise "Cemil Meriç’te Doğu ve Batı Medeniyeti Karşılaştırması"nı anlattı. Cemil Meriç’in Batı’ya bakış açısından söz eden Karakaya, "Meriç’e göre Batı, coğrafi kavramdan çok medeniyet kapsamında anlaşılmalıdır. Batı bir fikirdir ve kapitalizmi önceleyen bir fikirdir. Doğu-Batı karşılaştırmasında ise Cemil Meriç, Doğu düşüncesinin içe dönük ve mistik, Batı düşüncesinin ise her şeyi tabiata bağlayan bir yapıda olduğunu söyler" diye konuştu.



"Meriç 2023 kızlarından ümitli"

Panelin sonunda Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç de bir konuşma yaptı. Esenlerli kız öğrencilerin, babası Cemil Meriç’i anlatmasının hem kendisi ve babası hem de Türkiye adına çok önemli olduğunu belirten Ümit Meriç, "Kültür ve irfan sahibi bu kızlarımızın ülkemiz, İslam ve beşeriyet adına insanlığımızın geleceği için kız imam hatiplerinde okumuş olmaları çok önemli. Bu kızlarımız, idealleri olan, kararlı kızlar. Onların 2023’ün vizyon sahibi gençleri olacaklarını görüyorum" dedi.



"Dünya bizi örnek alsın"

Babası Cemil Meriç’in Batılılaşmaktansa irfan sahibi olmaya önem verdiğini söyleyen Ümit Meriç, "Batılılaşma yolunda olmamalıyız. Bizim için önemli olan irfan sahibi olmak. Dünyanın da İslam’a, Türkiye’nin birliğini örnek almaya ve dini-kültürel çeşitliliği bir arada bulunduran yapısını örnek almaya ihtiyacı var" şeklinde konuştu.



Babasının kitaplarını hediye etti

Programın sonunda panelde söz alan öğrenciler, Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV) öğrencilerinin yaptığı Süleymaniye rölyef çalışmasını Ümit Meriç’e takdim etti. Ümit Meriç de, babası Cemil Meriç’in yazdığı kitapları imzalayarak öğrencilere hediye etti.
Kaynak: İHA